Saarlane kirjutas kriisisuhtluse õpiku (1)

Soomes Jyväskylä ülikoolis õppejõuna töötava saarlase Kaja Saksakulm Tampere ja sama ülikooli emeriitprofessori Jaakko Lehtoneni koostöös valminud raamat “Head halvad sõnumid” annab ülevaate riski- ja kriisikommunikatsiooni alustest ning analüüsib ettevõtete suhtlemist avalikkusega riskiolukordades ja kriisiaegadel.

Kaja Tampere rääkis Oma Saarele, et ühise raamatu idee tuli tema endisel õpetajal Jaakko Lehtonenil, kellel oli valmimas kriisikommunikatsiooni raamatu käsikiri Soome jaoks, ning koos otsustati soomekeelsest versioonist edasi arendada eestikeelne variant.

“Raamat sündis nii, et tõlkisin Jaakko soomekeelse teksti eesti keelde, täiendasin seda oma teadmiste ja Eesti kultuurikontekstiga ning lisasin näiteid Eesti ettevõtetest ja juhtumitest,” kirjeldas Kaja Tampere eestikeelse raamatu “Head halvad sõnumid” valmimist.

Jyväskylä ülikoolis kommunikatsiooni õpetava Kaja Tampere hinnangul sujus kahe autori koostöö suurepäraselt, järgmisena on plaanis ühiselt kokku panna propagandateemaline raamat.

Raamatust võiks Tampere arvates saada hea õppematerjal ettevõtjatele, poliitikutele, tudengitele ning kõigile teistele, kes soovivad täiendada oma teadmisi ja saada nõuandeid suhtlemise kohta riski- ja kriisiolukordades.
Tampere sõnul on ilmunud raamat mõeldud eelkõige inimestele, kes tahavad õppida ja kannatavad kriitikat. “Neid, kes nagunii kõigega rahul on ja alati igale tehtud lollusele põhjenduse leiavad, võib raamat ärritada, sest selles ei räägita mugavatest ja ilusatest asjadest,” lisas ta.

Kaja Tampere arvates õpivad saarlased ja muhulased hea meelega teiste vigadest ning seetõttu peaks “Head halvad sõnumid” olema kasulik lugemisvara.

“Mäletan, kuidas mu saarlasest vanaema ütles, et ainult rumalad ei õpi vigadest. Inimesel peab olema niipalju julgust, et elada täiel rinnal ja aeg-ajalt ka eksida. Kuid pärast tuleb eksimusi kriitiliselt analüüsida, neist õppida ja eluga edasi minna,” rääkis aastaid suhtekorraldajana töötanud ning tudengeid õpetanud Tampere. “Raamatu kõige suurem pluss on sellesse kogutud hea kollektsioon untsu läinud asjadest, mis võimaldab lugejatel teiste vigadest õppida,” lisas ta.

Raamatut “Head halvad sõnumid” saab osta 15. juunist.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 39 korda, sh täna 1)