Sõnajalgade kaaskiri Kaarma planeeringule külvab kahtlusi (10)

Esmaspäeval saadeti Kaarma vallale Eesti tuuleenergia liidust (ETEL) Oleg Sõnajala allkirja kandev kaaskiri Kaarma valla üldplaneeringule, millele on lisatud 168 isiku nimed seoses nelja tuuleenergeetikasse puutuva ettepanekuga.

Kokkuvõtvalt soovitakse, et üldplaneeringuga toetataks tuulikute arendamist üksnes aladel, kus juba on tuulikud või kuhu on neid varem plaanitud. Vald sooviks tuulikuid hoopis Piilale.

Kaaskirja järgi ETEL-i juhatuse liige Oleg Sõnajalg ütles, et liit on antud juhul initsiaatoriks. “Ettepanekud olid inimeste poolt, aga keegi peab neid organiseerima, inimesed ei tule ise allkirju kirjutama,” väitis ta.

Kuna planeerimisseadusest tulenevalt on vallal kohustus saata igale ettepaneku tegijale eraldi kirjalik vastus, tähendab kaaskiri valla töötajatele eelkõige tööhulga suurt tõusu. Vallamajas kardetakse, et antud ettepanekute kogumise eesmärgiks oligi eelkõige nende töö häirimine. Nii kaaskirjas kui ka ettepanekutes rõhutatakse: “Palume menetleda kõiki allakirjutanuid eraldiseisvate ettepanekute tegijatena.”

Juhtumi teeb veidraks asjaolu, et kaaskirja lõpus märgitakse lahkelt: “Et lihtsustada üldplaneeringu menetlust, lisame teile ka nimekirja esitatud ettepanekute tegijatest.” Samas ei ole siin midagi lihtsat – nii mõnegi allakirjutanu puhul pole võimalik teda pelgalt perekonnanime põhjal leida ning talle vastata.

Võtavad allkirjad tagasi

Seaduse järgi tohivad valla üldplaneeringule ettepanekuid teha kõik inimesed hoolimata elukohast ning seda on antud juhul ka kasutatud. 168 allakirjutanust 99 on valla arhitekti Inna Ligi andmeil Kaarma vallaga otseselt või kaudsemalt seotud.

Kõige kaugemad elanikud on suisa pealinnast. Vallavalitsuse töötajad oletavad, et inimestelt on allkirjad välja meelitatud valega või piisava selgituseta, sest suure tõenäosusega ei ole antud juhul üldplaneeringule ettepanekuid teinute seas enamik selle üldplaneeringuga kursiski.

Kui vaadata teiste Saaremaa valdade kodanike nimesid sel kaaskirjal, siis teavad mõnedki valla kodanikud neid allakirjutanuid pigem poe nurga taga maailma parandajatena kui planeeringute asjatundjatena.
Oleg Sõnajalg kinnitas, et allkirju kogudes selgitati inimestele vajadusel ettepanekute sisu ning ettepanekud olid ka paberil, millele alla kirjutati, kirjas.

Valla arhitekt Inna Ligi selgitas, et vald soovib planeerimisseadust täpselt täita ning järgmise sammuna palutakse ETEL-l pöörduda uuesti kõigi allakirjutanute poole, et lisada ettepanekute juurde täisnimi ja postiaadress.

Eile jõudsid aga valda juba seitsme allakirjutanu avaldused, millega dokumendile lisatud allkirjadest lahti öeldakse. Ühele avaldusele lisatud selgituses kirjeldab allkirjast lahti öelnud kodanik K, et allkirju kogunud “härra maasturiga”, kelle nime ta ei mäleta, kuid mees “väitis enese juba aastaid perekond Sõnajalgadega kohut käivat ja öeldes, et ei taha enam kohut käia, vaid korjab allkirjad lootuses, et see ehk takistab tema aia taha generaatori püstitamist”.

Kahtlane näib seegi, et allkirju kandvatel paberitel on märgitud kuupäevadeks 25.–31. mai, kuid kodanik K tunnistab, et mees käis tema juures 23. mail.

Oleg Sõnajalg oletas, et ilmselt loobusid kodanikud oma allkirjast seoses kartusega, et asi läheb väga suure kella külge ja meediasse.
Eesti tuuleenergia liitu eilse seisuga registritest leida ei õnnestunud ning 25 liikmega Eesti tuuleenergia assotsiatsioonist öeldi, et ei ole sellise nimega liidust midagi kuulnudki. Oleg Sõnajalg ütles, et ETEL on värskelt loodud liit, mis on ümber kujundatud ühest teisest MTÜ-st.

Kaarma vallale saadetud kaaskirja päises märgitud liidu registrikood viitab hoopis aktsiaseltsile Eesti Elekter, mille juhatuse liikmed on Oleg ja Andres Sõnajalg. Sama kirja impressumis olev liidu registrinumber esindab aga hoopis MTÜ-d Baltic Cable Television Association, mille neljast juhatuse liikmest kaks on taas vennad Sõnajalad.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 19 korda, sh täna 1)