Valve jõudis esimeselt missioonilt tagasi

Eile jõudis kümme päeva kestnud missioonilt tagasi Saaremaale Läänemerel kalapüügi järelevalvet teinud patrull-laev Valve, mis kontrollis 15 kalalaeva.

“Tõsisemaid, st kalavarusid ohustavaid püüginõuete rikkumisi ei avastatud, püük toimus nõuetekohaselt,” ütles Oma Saarele ise missioonil osalenud keskkonnainspektsiooni kalakaitse osakonna juhtivinspektor Meit Grosmann.

Ta lisas, et puudujääke leiti võrkude tähistamisel, aga neil juhtudel piirduti tähelepanu juhtimisega. Traallaevade osas ei tuvastatud ühtegi eksimust.
Laeva komandöri piirivalveleitnant Vaido Luksi sõnul võib missiooni igati kordaläinuks lugeda ning kuna meeskond sai nii minnes kui tulles tunda tormilähedastki ilma, oli võimalus ka laeva võimeid proovile panna.

“Meeskond töötas hästi, see pikem missioon parandas meeskonna sisekliimat ja kasvatas ühtekuuluvust,” oli Luks rahul nii laeva kui ka meeskonnaga, kes sai erinevates oludes merel koostööd teha.
Missiooni ajal oli pardal kuus meeskonnaliiget, lisaks tavaarvule oli pikemal reisil kaasas teine komandör nooremleitnant Imre Kiier. Pardal oli ka kaks keskkonnainspektorit, üks Eestist ja teine Poolast.

Enam kui nädal aega kestnud missioonil keskenduti peamiselt tursapüügikontrollile, kuna tursavarude ohustatuse tõttu tuleb selle liigi kaitsmisele pöörata erilist tähelepanu.
Ühisinspekteerimised toimusid kahe nädala jooksul, osalesid ka teiste riikide (Poola, Leedu, Rootsi, Taani) laevad. Kontrolliti nii sadamates kui ka merel. Rootslased ja poolakad kontrollisid kalapüüki ka kopterilt.

Eesti vetest väljaspool püüdvate kalalaevade kontrollimine tuleneb Euroopa Liidu kalanduspoliitika nõuetest, mille järgi on Eestil nagu kõigil teistelgi Euroopa Liidu liikmesriikidel kohustus tagada järelevalve oma kalalaevade tegevuse üle, sõltumata nende püügikohast.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 23 korda, sh täna 1)