Pakendikonteinerites leidub endiselt palju olmejäätmeid (3)

Poolteist aastat pärast prügi sorteerimise nõude kehtima hakkamist leiab Saaremaa pakendikonteineritest endiselt suurel hulgal sinna mittesobivat olmeprügi.

“Viimase segapakendikoorma kohta, mis me ära saatsime, saime Eesti Pakendiringluselt märkuse, et seal oli sees väga palju tavalist prügi,” ütles Oma Saarele OÜ Prügimees tootmisjuht Urmas Meerits, kelle sõnul leidub valesse konteinerisse pandud prügi nii linnas kui ka maal.

Väga paljudel inimestel on korraldatud jäätmeveo lepingud ikka veel sõlmimata, samas puuduvad maakohtades avalikud olmeprügi konteinerid.
Ida-Saaremaal on kõrvuti vaid papi- ja pakendikonteinerid, kuhu nii mõnedki salaja oma tavalise prahi viskavad.

Hiljuti oli Ida-Saaremaal kahes kohas paberikonteineritesse visatud mootoriõlikanistrid koos õliga, mis rikkus ära terve papikoorma. Kuressaares Kaubaaida juures seisvatesse pakendikonteineritesse veetakse niidetud muru ja olmejäätmeid.

Positiivsena tõi Urmas Meerits esile, et järjest enam on inimesed hakanud pakendit tavaprügist välja sorteerima ning viivad selle pakendikonteinerisse. 
Kuressaares on pakendite äravedu tihendatud juba kahele korrale nädalas ning sorteeritud pakendi osakaal suureneb ilmselt veelgi pärast seda, kui jäätmed hakkavad mandrile minema ja prügiveohind tõuseb.

Ehkki segapakend peab olema toidujäätmetest puhastatud ja kokku pressitud, leidub igas konteineris siiski määrdunud pakendeid. “Kui ketšupipudel on poolenisti täis, siis pole see pakendiorganisatsioonidele kasutuskõlbulik,” osutas Meerits.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 29 korda, sh täna 1)