Ajakirjanik arvab: No mida kuradit! (4)

Selline lause tõusis mu huultele ja oleks ka üle nende tulnud eile hommikupoolikul Kuressaare keskväljakul politsei tegevust nähes. Kuid juhtum, millest on pikemalt kirjutatud tänase lehe uudisteküljel, rabas mind niivõrd, et jäin lihtsalt vihma kätte seisma ja mõtlesin, et kas see oli mingi nali.

Mõni aeg tagasi tuli suur tüli sellest, kui politseijuht ütles linnavolikogus, et linna avalik kord ei olevat prioriteet. Pärast selle avaldamist läks lahti suur kisa ja väidete ümberlükkamine. Samas oktoobrikuises loos väitis aga politseijuht järgmist: “Vahel võib tunduda küll, et politseiauto sõidab valesti parkijatest mööda ja ei tee midagi, aga sellisel juhul on politsei teel väljakutsele, tal on siis teised ülesanded.”

Sellest võib aru saada, aga eile oli selgelt näha, kuidas politseiauto keeras oma maja õue. Ei tea, kas läksid ka kohvipausi pidama, nagu soomlasest bussijuht?
Mis me enam räägime, et meil võiks Kuressaares politseijaoskond ikka öösiti ka lahti olla või politseijõud suuremad. Sellise käitumise taustal, et politseinikud probleemi lahendamata lihtsalt minema sõidavad, tunduvad sellised soovid mingi napaka sonimisena.

Pean tunnistama, et ma pole Eesti politseid kunagi ülemäära usaldanud või neist pidanud. Siiski on mõne üksiku juhtumi puhul tundunud, et nende usalduskrediit on vähemalt minu jaoks kasvamas. Paraku paistab, et erandid vaid kinnitavad reeglit ja eilse juhtumi järel kadus see usaldus taas kui kevadine lumi. Vähemalt oma südametunnistuse sain maha rahustatud, kui ma selle soomlasest bussijuhi Wildenbergi kohvikust üles leidsin ja talle ütlesin, et buss on nagu veidi vale koha peal ja et politsei käis ka vaatamas juba.

Bussijuhi vandeseltslaslik naeratus selle viimase väite peale näitas, et ta arvas, et olin tulnud teda hoiatama. Noh nagu vilgutatakse vastusõitjale autotulesid, kui politsei tee ääres passib. Kahju. See polnud tegelikult nii mõeldud. Ja üldse poleks mina pidanud bussijuhile seda märkust tegema.
Politsei on alati toonitanud kodanikualgatuse tähtsust ja kiitnud, kui keegi politseisse kahtlastest asjadest teada annab. Järgmine kord võiksid nad siis ju öelda ka, et minge kutsuge ta ise korrale. Meil siin parajasti kohvipaus.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 23 korda, sh täna 1)