Lammutatud Pikk 44 omanikud: maja oli ohtlik (5)

Kuressaare ühe vanima, Pikk tänav 44 maja aprilli keskel omavoliliselt lammutatud hoone omanikud põhjendavad oma tegu sellega, et varem või hiljem oleks see lihtsalt kokku kukkunud ning Kuressaare linnavalitsus oli sellele tungivalt tähelepanu juhtinud.

Muinsuskaitse nõutud seletuskirjas selgitavad kinnistu omanikud Meelis Aaslaid ja Valdek Poopuu, et linnavalitsusest helistati ning paluti hoone kõnniteepoolne osa lintidega piirata.
“Läksime seejärel Pikk 44 hoonet üle vaatama ning nägin, et kahe seina vahele oli pragu tekkinud, umbes nii 10–15 cm paksune, ja ümberringi kõik krabises,” öeldakse kirjas. “Saime aru, et see sein hakkab varsti kokku kukkuma.”

Omanikud olid küll üritanud seina toestada, kuid sellest ei olevat midagi välja tulnud. “Seoses sellega, et sein tänavale ei kukuks, kutsusime traktori ja traktor lükkas seina ümber,” selgitatakse kirjas muinsuskaitsele.
Aprillis lammutatud, kuid juba varem pikka aega lagunenult seisnud maja oli arvatavasti vanim säilinud hoone Kuressaares, sellest vanem on vaid linnus ise. Maja ehitamisajaks arvatakse olnud 16. sajandi teine pool.

Lammutamise ajaks olid hoone kohta tellitud ka muinsuskaitse eritingimused, kuid nende koostamist ei jõutud ära oodata.
Kümme päeva pärast lammutamist valminud eritingimusi muinsuskaitse ei kooskõlastanud, nõudes neisse punkti sisseviimist, mis sätestab, et Pikk 44 hoone tuleb taastada samas mahus ja algsel asukohal ning kasutada sama välisseina materjali. Muinsuskaitse nõuab ka, et maja arvatavat ehitusaega näitav raidkivi eksponeeritaks algsel asukohal.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 89 korda, sh täna 1)