Väikesadama spetsialistid kiitsid Kuressaare sadamat

Hiiumaa ametikoolis väikesadama spetsialisti eriala omandavad õppurid, kes Saaremaa sadamatega tutvusid, pidasid muljetavaldavaks mitut meie mereväravat, ennekõike aga Kuressaare jahisadamat.

Suuremõisa lossis asuvas ametikoolis valmistatakse väikesadamate spetsialiste keskhariduse baasil ja üheaastase õppekava järgi ette teist aastat. Esimeses lennus õppijad käisid mullu õppereisil Soomes Turu saarestikus, tänavu augustis diplomi saavad tulevased spetsialistid said nüüd ülevaate Eesti suurima saare sadamatest.

Aastase teoreetilise õppe ja praktika tulemusena oskavad Hiiumaa ametikooli väikesadama spetsialisti erialal lõpetanud toime tulla kõigi ülesannetega, mis väikesadamas vajalikud, pakkudes klientidele turvalist ja mugavat sadamas viibimist.

Oma õpilastega Saaremaad külastanud õpetaja Aira Toss toonitas, et õpitav eriala on ennekõike transpordi, mitte niivõrd merenduse eriala.
“Kui me 2007. aastal alustasime selle eriala õpetamist, siis reklaamisime oma õpet niisugusena, et väikesadama spetsialist tagab sadamais klientide turvalisuse nii maal kui ka vees. Esimese õppeaasta järel lisasime turvalisusele, et väikesadama spetsialist tagab ka klientide rahulolu. Meie kooli lõpetanud on võimelised tegelema sadama arendusega, keskkonnakaitseliste probleemidega, navigatsiooniga, sadama-, laeva- ja tollidokumentatsiooniga,” teavitas Toss.

Õppureil on võimalus taotleda ka väikelaeva juhi tunnistust.
Väikesadama spetsialisti eriala võeti õpikavva seetõttu, et koolitada Eesti vabariigi jaoks inimesi, kes oskaksid väikesadamate arendamisel kaasa rääkida ja selles valdkonnas otseselt tegutseda.

“Meie sadamad pole saanud nii areneda nagu naaberriikides. Viiskümmend aastat Vene võimu all on tekitanud sadamate arenguteel piisavalt suure augu. Alles nüüd saame seda lünka täita. Ettevõtluse arendamise sihtasutus on hakanud väikesadamate arendamist toetama. Anname oma õpilastele kätte suunad ja info, millest nad saavad ise edasi minna,” ütles Aira Toss.

Saaremaa ringreisist rääkides tõid nii õpilased kui ka õpetajad nähtust välja palju erinevaid näiteid. Hinnates Kuressaare jahisadamat, ütlesid ringsõidul osalejad, et see on lausa super. Kogu õppereisist kokkuvõtet tehes lausus õpetaja Toss, et Saaremaa sadamad andsid selge pildi sellest, et sadamate arendamisel ei mängi rolli ainult raha, arendajail peab eelkõige olema teadmisi ja kogemusi.

Reisi kaasa teinud õpetaja Kati Kukk ütles, et õnneks on Eestimaal neid inimesi, kes merd armastavad ja seda eriala omandada tahavad. Loodetavasti jagub enamikule tulevikus ka erialast tööd.
Saaremaal õpetajaile ja grupikaaslastele teejuhiks olnud Hiiumaa ametikooli väikesadama spetsialisti teise lennu õpilane, Nasva külas elav ettevõtja Hillar Lipp märkis, et kool on talle juurde andnud palju teadmisi.

“Meresõidu ajaloos on sadam tekkinud ikkagi laeva pärast ja laevad on tinginud sadamate arengu. Paaditurismi arenedes peavad ka meie väikesadamad arenema. Lääne-Eesti saarestikus ja mandri osas on jahituristidele vastav sadamavõrgustik välja arendamata. See töö seisab kõik veel ees,” tähendas suure praktilise merelise kogemusega õpilane Lipp.

Oma väikese alusega Saaremaal turiste teenindav ettevõtja Hillar Lipp ütles ka seda, et tänu koolile vaatab ta nüüd Hiiumaa poolegi teise pilguga. Vahest annab tulevikus koostada kahte saart ühendav huvitav mereturismialane koostöövõrgustik.

Õpetaja Kati Kukk rõhutas, et laevad ei tule ju ühte sadamasse ja sellepärast peavadki kõik sadamad olema välja arendatud enam-vähem võrdsel tasemel. Sadamate võrgustik loob eelduse mereturismi laiendamiseks.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 57 korda, sh täna 1)