Iga mehe elus on kaks ema – tema oma ema ja tema laste ema (3)

Iga mehe elus on kaks ema – tema oma ema ja tema laste ema

 

Mis meenub esimesena oma emast

Meenub, kuidas ta pidi meid, kolme venda või oma kolme poega – oleneb, kelle seisukohalt võtta – kantseldama. Kord lapp pihus, siis riideid pesemas või pliidi juures – sellisena meenub ta mulle kogu aeg. Edasi tuli kooliaeg, mis tõi kaasa omad probleemid. Õnneks olime meie talle head lapsed.

Kui koolist tulime ja ema kodus polnud, oli tal meie jaoks alati kiri laua peal: kes koristab, kes läheb poodi ja igasugu muid ülesandeid meie jaoks. Eks need kohustused ja kodused toimetamised olid rohkem minu ja minust paar aastat vanema venna jaoks, noorem vend oli minust viis aastat noorem, seega väikseke.

Ema püüdis siiski oma tegemisi sättida võimalusel nii, et saaks päeval, kui me koolist tuleme, olla laste juures. Ta käis tööl öösiti, oli öövalves. Aga ta jälgis kogu aeg, et kodus oleks kõik kõige paremas korras.

Ema roll peres

Mandrilt pärit mehena olen kuulnud, et saare naine on kodus see, kes domineerib. Ta peab toitma mehe, lapsed ja veel kedagi, kui vaja. Meie peres sellist otsest domineerimist ei olnud, aga ema oli kodus see, kes korraldas kogu meie kodust olemist päevast päeva.

Isa läks ju hommikul vara tööle ja tuli õhtul hilja. See-eest juhtis ta meie tegemisi suvekodus, ehitamisi ja muid asju, kuhu istutada mõni puu või põõsas, selliseid suvilatöid. Seda mäletan aga hästi, et meie peres kooskõlastati asjad enne omavahel kõik ära ja siis tegutseti. Samas ma ei mäleta eriti, et oleks olnud kellegi domineerimist teiste üle.

Mida mäletan tänase arstina sellest, kui poisid haiged olid

Kuna me olime kõik tugevad spordipoisid, siis oli haigustel meie majja asja üsna harva. Ei minul ega vendadel olnud suuri probleeme. Vahetevahel käis muidugi mingi viirus peres kellelgi kallal, siis toimetas ikka ema, ravis, hoolitses ja vaatas, et haiguse lapse seest välja saaks. Isa oli ju ikka meil lihtsalt tavaline isa, nagu igas peres.

Aga seda mäletan küll, kui minu enda lapsed mingil ajal avastasid, et isa on hoopis arst! Loomulikult tundsid ka meie lapsed haiged olles just seda emalikku hoolitsust. Ma ei ütleks, et mina oleksin pidanud neil puhkudel neis asjus suur otsustaja olema. Küll olen sõidutanud oma lapsi haiglasse, kui asi tõsine on olnud, aga muu oli ka minu peres ema õlul.

Kui palju ma praegu emaga suhtlen

Mina elan Saaremaal, ema on mul Tartumaal. Aga minu süda on rahul, sest mu kaks venda elavad ema lähedal ja ta on meil kontrolli all kogu aeg. Telefoni teel suhtlen ikka nii ema kui ka vendadega. Hoian end ikka kursis, et mu oma süda rahulik oleks.

Suguvõsas on meil omad traditsioonid ja sünnipäeval läheme emale külla alati. Olgu see vahemaa küll pikk, ikka käime ära. Meie üks suur traditsioon on ka suguvõsa kokkutulekud, seal tuleb alati kohal käia.
Kui mina olin veel väike, siis emadepäeva ei peetud millekski. Sellisest otsesest ema austamisest tol ajal oleme ju ilma jäänud, meie pidime emale lilli viima naistepäevaks. Aga meile kõigile oli selge see, et emale võib alati lilli viia, mitte ainult mingil tähtpäeval. Emale tuleb lilli viia alati!

Millal silmasin oma laste ema esmakordselt

See oli juba keskkooli ajal. Mina käisin koolis Tartus ja tema Haapsalus. Oli ju Nõukogude aeg ja noored said suhelda komsomoli liinis. Olime tegevad õpilasmalevas ja ühel Eesti-ringreisil see esimene kohtumine meil teoks sai.

Olin siis keskkooli lõpueelses ehk tol ajal kümnendas klassis. Sellest ajast jäi pilk peale, siis meie suhtlemine algas. Kui mina astusin ülikooli, siis tuli sinna aasta hiljem ka tema.
Ta üüris endale Tartusse korteri ja siis algaski meil see põlvkondade kaupa toimunud protsess, et poiss jätab oma ema-isa ja läheb väljavalitu juurde. Sealt meie kooselu alguse sai.

Kiidan oma laste ema igati

Minu valik on olnud õige, meie peres on asjad alati paigas olnud. Lapsed teavad täpselt, mismoodi asjad käivad, ka seda, et emad on alati karmimad kui isad. Aga meie peres määrab asja ka see, et peres kasvas kaks tütart ja üks poeg. Kus sa isana siis ikka saad nende tütardega karm olla. Õnneks pole meie peres aga kummalgi olnud vaja käituda karmilt, meil möödus laste kasvatamise aeg väga rahulikult.

Selge on see, et emal peab olema alati aega laste, abikaasa, ka kõikide teiste jaoks. Ma ei oska täna isegi öelda, kust need naised selle aja võtavad – ma mõtlen siin oma ema, oma abikaasat –, ometi neil seda aega leidub. Ehk leiavad nad enda jaoks aega siis, kui lapsed on kodust juba ära läinud. Aga laste kõrvalt, siis jäi küll selline mulje, et ei saa aru, kust nad selle aja võtavad. Küllap noorus mõjus, sai hakkama ja jõudis palju.

Minu peres on kõik hästi

Minu naises ongi kõik ainult eriline, kõik on hea. Eks iga naine tahab, et pere astuks tema tahtmise järgi ja meie pere on astunud pereema tahtmiste järgi.
Kindlasti pole meil mägede taga aeg, mil ilmuvad lapselapsed. Seni otseselt nende peale mõelnud pole, aga ma olen väikeste lastega kokku puutunud töö juures. Hiljuti käis mul üks sõber oma kahe väikese lapsega külas, siis nädalavahetusel tegelesin nendega.

Kui oma lapsed olid väikesed, teadsid ette, mida nad teevad, sa ei pidanud neid kogu aeg jälgima. Aga nüüd kui mõelda teiste laste peale, ja ilmselt tuleb see tunne ka lastelaste puhul, ei julge neid üksi omapead hoovi peale mängima jätta. Hoiad kogu aeg pilgu peal.

Olen kindel, et lastelaste valvamise kõrvalt ei tohi ühtki muud tegevust ette võtta. Tuleb nautida seda, mis sulle antud on ja tunda väikestest rõõmu. Kui oma lapsed olid väikesed, oli elurütm teine ja just nagu ei märganudki, millal nad kasvasid. Märkasid küll, millal esimene hammas tuli ja muud sellist, aga kõik muu läks kui kiirliftiga.

Aasta emale

Kindlasti on aasta emaks valitu väga tubli inimene. Kindlasti on tal mitu last ja tore perekond. Mina ütlen seda, et emadel peab laste jaoks alati aega olema. See on kõige tähtsam, lapsi kasvatatakse üks kord elus ja kui sa ei leia õigel ajal seda lapse kasvatamise aega, võib tulla olukord, kus pead kahetsema.

Soovin aasta emale kõike ilusat, nautigu ta seda aega, millal saab lastega koos olla, oma perega koos olla. Elu ei koosne üksnes tööst ja kiirustamisest, muud väärtused on piisavalt tähtsad ja suured. Sedasama soovin kõikidele emadele! Kõigile teistele aga – minge oma emale alati külla, kui selleks aega leiate. Viige lilli ja kallistage!

Andres Sarjas
aasta isa 2008

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 41 korda, sh täna 1)