Püsiühendus toob tulevikus miljon reisijat juurde (9)

Püsiühenduse korral kasvab mandri ja Saaremaa vahet sõitjate arv 40 aastaga praeguselt 1,5 miljonilt inimeselt 2,5 miljonile inimesele, selgus eile Saaremaa püsiühenduse projekti vahetulemuste tutvustamisel Muhu põhikoolis.

“Kui ülesaamise võimalus on parem, siis meie eeldame, et seda ka rohkem kasutatakse,” ütles Oma Saarele Tallinna tehnikakõrgkooli prorektor Enno Lend, kes on spetsialistina kaasatud kava koostamisse.

Lend selgitas, et tihedama liikluse mandri ja Saaremaa vahel põhjustab põlvkondade vahetumisega kaasnev autode kasutamise intensiivsuse kasv. “2048. aastaks on ka enamikul vanemast põlvkonnast autojuhiload ja püsiühenduse korral on lihtsam käia Tallinnas, Pärnus või kus iganes.”

Sõltumata püsiühendusest, kaheneb Saaremaa elanike arv 2040. aastaks praeguselt 36 000 inimeselt 25–29 000 inimesele. “Püsiühendus või selle puudumine ei muuda sündimuse langust, see on juhtunud protsess,” rääkis Lend.
“Demograafiline trend on kogu Eestis kahenev ja seda ei muuda ükski maantee, sild ega ükski muu imeasi. Kui me just ei hakka massiliselt sisse tooma hiinlasi, neegreid ja keda veel,” lisas ta.

Samas avaldas Enno Lend lootust, et parem ühendus toob tulevikus praegu saarelt välja rändavad noored aastakümnete pärast tagasi.
Seminaril tutvustati ka Saare maakonnas alaliste elanike ja suvitajate seas ning ettevõtetes läbi viidud küsitlust, mille esialgsed tulemused ütlevad, et 75 protsenti küsitletutest on püsiühenduse või parandatud praamiühenduse korral nõus maksma praegust hinda või kuni 10% kallimat hinda.

Püsiühenduse korral oluliselt rohkem maksma on valmis vaid väike hulk kohalikke elanikke ja saare külalisi.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 25 korda, sh täna 1)