Kollaste lipsude aeg

Kollaste lipsude aeg

 

Lapsepõlves kuulsin kord pealt vanemate inimeste juttu. Räägiti mingist kollasest passist ja looduse poolt antud võimetest. Millalgi küsisin siis vanaema käest selle kollase passi tähendust.

Vaid minu kiired jalad päästsid sakutamisest vanemate inimeste jutu pealtkuulamise eest. Hiljem sain teada, et Saksa ajal olevat olnud daamid, kellel taskus kollaste kaantega ametitunnistus, millega võis isegi komandanditunni ajal linnas ringi liikuda.

Hiljuti nägin üht tuntud tegelast kollase lipsuga. Ta oli just erakonda vahetanud. Kohe tekkis mul mõte, et kollane lips võikski meil tähendada inimest, kes vahetult enne valimisi erakonda vahetab. Tihti kaasneb sellise vahetusega kas ametikoht või mõni muu hüve, mille vastu oma maailmavaade kohe peenrahaks tehakse.

Minu arvates on erakonda kuulumine maailmavaateline küsimus. Aga kui minnakse üle täiesti vastandlike põhimõtetega erakonda, siis on see käik arusaamatu. Eesti poliitikas on mitmeid näiteid, kuidas mõni persoon on käinud läbi kõik suuremad erakonnad, peaasi et saaks võimukoridorides kedagi esindada.

Ka mina olen kunagi kuulunud ühte erakonda lähtuvalt oma maailmavaatest. Minu jaoks lahustus selle erakonna põhimõttelisus siis, kui liituti teise erakonnaga. Samas ei pea ma õigeks, et mistahes vallas kandideerides peaks väga rõhuma erakondlikkusele, sest kohalikud probleemid tuleb lahendada nii või teisiti. Selletõttu olen ma volikogusse alati kandideerinud valimisnimekirjas, mille tähtsus aga poliitiliste parteide surve tõttu üha väheneb.

Samas ei saa välistada parteitute inimeste kandideerimist erakonna nimekirjas, sest neile lihtsalt istub selle erakonna kava kohaliku elu edendamisel. Kas erakonnad aga neid oma nimekirja võtavad? Kui jah, tuleks avalikult välja öelda tõsiasi, et nimekirjas on ka parteituid kandidaate. Selline käitumine näitaks vaid selle erakonna sisemist tugevust.
Aga neil, kes valimisaastal erakonda vahetavad, soovitan kanda kollast lipsu, et valija teaks, kellega tegu on.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 20 korda, sh täna 1)