Külv nädala lõpuks maas

Kuigi sügisel oli koristusaeg nii vihmane, et põllud uppusid ja osa saaki jäi koristamata, ei ole põllumehed kevadkülviga hätta jäänud.

Kaido Kirst Kõriska külast ütles Oma Saarele, et need maad, mis jäid eelmisel aastal koristamata, on juba uuesti haritud ja üle külvatud. Tema sõnul tuleb siiski arvestada ka sellega, et neil maadel idaneb osa mahajäänud talivilja seemnest.

“Külviaeg on läinud ilusasti, õhtuks saan vilja maha. Kevad oli küll külm, aga maa oli tunduvalt kuivem kui eelmistel aastatel,” rääkis Kaido Kirst eile. “Sel kevadel tuli külvata kiiresti, sest kui kuiv aeg jätkub, peab vili saama talvise niiskuse abil idaneda.”

Külvata jääb veel 40 hektarit rapsi, millega põllumees loodab toime tulla nädala lõpuks. Kokku saab sel kevadel seemendatud 190 ha põldu.
Ka 18 hektarit sügisel külvatud talinisupõldu läks ringikülvamisele. “Vesi võttis oma osa, siis käisid veel lagled ka üle,” kurtis viljakasvataja ja lisas, et senistele õhust ja metsast tulevatele hädadele on juurde tulnud veel üks, nimelt hirved. Nende 10–20-pealised karjad põldudel pole enam sugugi harv nähtus.

Muu jutu sees oli talumehel ka see mure, et rukki eest enam õiget hinda ei saa. Möödunudaastast saaki on veel 260 tonni järel, kvaliteet on väga hea, aga hind on väga madal. “Vanasti sai külas vaka rukki eest ree osta, mina ei saa praegu vaka eest isegi mitte Salvo kelku kätte,” nentis Kirst.

“Tartus oldi minu viljast isegi huvitatud, kui neile proovid saatsin, aga hind on Tartus kohapeal 1,45 krooni. Vedamise kulu jääb enda kanda. Oleksin nõus odavalt andma, kui saaks ka poest siis odavat leiba osta.”

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 12 korda, sh täna 1)