Ettevõtete maksuvõlg kasvanud

Maksu- ja tolliametist saadud andmed kinnitavad, et selle aasta aprilli alguse seisuga on Eesti ettevõtete maksuvõlg kasvanud veidi enam kui 50% võrra, mis on põhjustanud ka üksikisiku tulumaksu laekumise vähenemise. Samas pole aga füüsilistele isikutele tehtud väljamaksed niivõrd suures mahus kahanenud.

Näiteks võiks tuua Kuressaare linna. 2009. aasta esimeses kvartalis laekus siin mulluse sama perioodiga võrreldes üksikisiku tulumaksu vähem 12,4%. Samas on linnakodanike brutosissetulek (s.o rahasumma, mille pealt kohalikule omavalitsusele arvestatakse tulumaks) võrreldes mullusega vähenenud vaid 1,6 protsendipunkti võrra.

Lääne maksu- ja tollikeskuse juhtivspetsialist Olev Martinson ütles Oma Saarele kommentaariks, et kuna väljamaksete osas pole tagasilöök nii suur kui üksikisiku tulumaksu tegeliku laekumise osas, võib oletada, et meie ettevõtete maksuvõlad on aastataguse perioodiga võrreldes kasvanud.

Kuna Eesti riiki on haaranud tsentraliseerimise tuhin, on maakondi puudutav statistika sageli ebapiisav ja praktiliselt ka olematu. Seepärast tulebki rahulduda üle-eestiliste andmetega.

Kui möödunud aasta 1. aprillil oli Eesti ettevõtete maksuvõlgnevus 281,8 miljonit krooni, siis käesoleva aasta 1. aprilli seisuga oli sama näitaja juba 423,7 miljonit krooni.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 18 korda, sh täna 1)