Maakondlik koolimood tõi rahva ette tõelisi pärle

Maakondlik koolimood tõi rahva ette tõelisi pärle

GRAND PRIX – kollektsioon “Vööllus” (autorid Hanna Martinson, Sabine Suuster, Anet Oll)
Peeter Kukk

Eelmisel nädalavahetusel näitasid Saaremaa koolinoored juba seitsmendat aastat järjest, kui geniaalsed on nende nägemused moekunstist, kui palju on nad selle nimel valmis oma oskusi proovile panema ja aega pühendama.

Toimus moekonkurss LOOK KOOL, kus olid esindatud kohaliku koolimoe absoluutsed tipud. Kuna aga saaremaisest täiskasvanute moest ülearu palju kuulda pole, siis võib öelda, et kogu maakonna moetipp see oligi.

Nädalavahetus Kuressaare kultuurikeskuses oli moest tiine – kohal oli roppu moodi moodi. Üritusest võttis osa üle kolmekümne noore disaineri koos rohkem kui saja ägeda modelliga kõikjalt Saaremaalt.

Koolimood ei ole ammu enam pioneerilaagri stiilis naljategemine, kus põhirõhk oli sellel, et mehed riietusid naisteks ning selga improviseeriti kuuseokstest ja kaltsudest kostüüm, milles liikumine tavaolukorras lõppeks tõenäoliselt hullumajas.

Tänane koolimood jätab pealtvaatajad hämmingusse oma professionaalsusega – kas tõesti on noored alates neljandast klassist võimelised niimoodi kuduma, õmblema, tikkima, leiutama? Looma kunstiliselt kauneid riideid, mida mõne tuntuma logo juurdeõmblemise järel võiks vabalt Pariisis kalli raha eest maha müüa.

On küll. Ja seda ei tehta uisapäisa, vaid täie pühendumisega. Aprillis toimunud ürituse jaoks hakkas osa moeloojaid asju tegema juba eelmisel suvel! Selleks et maakonna suurtele moelavadele pääseda, tuli läbida kohalikud eelvoorud. Pühendumist näitab seegi, et paljude jaoks ei olnud see mitte esimene üritus. Saarlased on kogunud moeauhindu mitmelt konkursilt üle vabariigi.

Kellel seekord mood nägemata jäi, võib loota, et tänavustel merepäevadel viiakse ellu ka moe-show plaan. Või vaadake stiilinäiteid siit. Head nautimist!

Tulemused:

Seekord valisid parimad välja žürii liikmed:
Heli Jalakas – Kuressaare kultuurinõunik, koolinoorte moekonkursi algataja
Piret Puppart – Montoni rõivadisainer
Helen Saluveer – Montoni turundusjuht
Ea Velsvebel-Greenwood – moedisainer, eraettevõtja firmas Good Kaarma
Karmen Sepp – Saare TexStiili esindaja
Maarja Siim – EKA moetudeng
Katrina Kaubi – EKA moetudeng
Marko Kumm – Golf PRO esindaja
Taniel Vares – muusik, Kuressaare huvikeskuse noorsootöötaja

GRAND PRIX – kollektsioon “Vööllus” (autorid Hanna Martinson, Sabine Suuster, Anet Oll)

Vanem vanuseaste (10.–12. klass)
I koht – “Faatum” (Teele Koel)
II koht – “Métallique” (Maris Tustit)
III koht – “Ekstsess” (Merilin Heinsoo)

Keskmine vanuseaste (7.–9. klass)
I koht – “Veleiro” (Laura Laaster, Merilin Nõgu, Eliis Pint, Stina Silluste, Agne Vaher, Kersti Sepp, Linda Lapp)
II koht – “Eatable art” (Kai Kreos, Ann Tarkin, Laura Saks, Riine Rander)
III koht – “Naine on tank” (Merlyn Leiman, Grete Riisik, Tiina Prenner, Liisa Kanemägi, Eveli Rohi)

Noorem vanuseaste (4.–6. klass)
I koht – “Blue dream” (Renate Soosalu)
II koht – “Mere maailm” (Kärt Kaasik, Helina Väli, Mirjam Tenno, Joanna Kajak, Maria Lindau)
III koht – “Kevadlilled” (Liina Salonen)

Eripreemiad
Montoni noore disaineri preemia – Kristin Liias, kollektsioon “Inkognito”

Parim:
*moejoonis – kollektsioonid “Naine on tank”, “Doll domination”
*meesmodell – Kristjan Tammepõld (kollektsioonid “Windsurfmania”, “Inkognito”)
*naismodell – Hedi Kereme (kollektsioon “Kevadlilled”)
*soeng – kollektsioon “Eatable art” (autorid Kai Kreos, Ann Tarkin, Laura Saks, Riine Rander)
*lavaline liikumine – kollektsioon “Vööllus” (osalejad Kadri Tarus, Hanna Martinson, Sabine Suuster, Anet Oll)
*meik – kollektsioon “Looduse harmoonia” (osalejad Maarja Noogen, Kaili Arnus, Triinu Ollema, Maret Ansperi, Siret Kuusküll, Mariliis Vipp, Kirsi Tilk)
*lavastus – kollektsioon “Sick sea” (osalejad Õnne Täht, Bäbby Täht, Merili Veskmets, Timmu Truumure, Piret Metsamäe, Reet Priske)
*käsitöö eripreemia – “Kroon” (autor Siiri Kaseorg)
*kõige terviklikum kollektsioon – “Voodoo” (autor Kristiina Purga)
*kõige merelisem kollektsioon – “Veleiro” (autorid Laura Laaster, Merilin Nõgu, Eliis Pint, Stina Silluste, Agne Vaher, Kersti Sepp, Linda Lapp)
*kõige intrigeerivam kollektsioon – “Versus” (autor Taavi Turk)
*kõige magusam kollektsioon – “Candyeaters” (Hanna Aksalu, Eliise Tiidussalu, Hanna Rahnel, Marii Magus)
*kõige huvitavam rõivaese – kollektsioon “Sardiinad” (autor Maarja Toplaan)

Žüriiliikmete kommentaare:

Helen Saluveer, Montoni turundusjuht:
Osalesin Saaremaa koolinoorte moe-show žüriis juba teist korda ning jätkuvalt üllatab mind Saaremaa noorte leidlikkus, põnevad ideed ja suur huvi moe vastu. Iga aastaga lähevad kollektsioonid huvitavamaks, üha enam pööravad noored moeloojad tähelepanu detailidele.

Uudseid lahendusi oli mitmeid, eriti tekitas elevust vööde kasutamine grand prix’ pälvinud kollektsioonis “Vööllus” – nii lihtne ja samas geniaalne idee!
Valisime koos disainer Piret Puppartiga Montoni eriauhinna saajaks Kristin Liiase, kelle kollektsioon üllatas ja vaimustas – see oli nii omamoodi, huvitavate lahendustega ja samas terviklik. Kristin sai minult maksimumpunktid. Kuigi iga moelooja tahab pigem olla enda moodi, siis Kristin võib tulevikus maailmalavadel särada võidu Vivienne Westwoodiga.
Pakume talle võimaluse veeta sel suvel päev Montoni tiimiga ning vaadata, kas talle suure moebrändi disaineri töö meeldib. Kindlasti hoiame Kristini tegemistel silma peal ning kui tal tulevikus kõrgkool läbitud, saame ehk ka koostööd alustada.

Heli Jalakas, Kuressaare kultuurinõunik ja Koolimoe korraldaja 2003–2008:
Muljed on suurepärased ja hinges on suur rõõm meie noorte fantaasiarohketest ja hästi teostatud töödest. Sellisel ühtlasel tasemel ja nii suures koguses kooliõpilaste kollektsioone pole mujal vastu panna.

Võin kindla veendumusega väita, et meie maakonnas on noorte käsitöö ja kunstilooming sügavalt juured kinnitanud. Võidud Eesti esinduslikumatelt moekonkurssidelt on tulnud juba alates 2003. aastast. Pole olnud aastat, kus maineka noorte disainerite konkursi SuperNoova finaali kümne parema hulka poleks kuulunud saarlased. Rääkimata selle konkursi järjestikustest peavõitudest nooremas vanusekategoorias. (Olgu mainitud, et vanemasse kategooriasse kuuluvad juba eesti tunnustatud noored tegevdisainerid.)

Minu lemmikuteks olid “Ekstsess” (kauni joonega klassikalised väikesed kleidid, mis olid kaunistatud eesti müntidega; võiks kanda ükskõik millisel pidulikul sündmusel!) ja väga meeldis üks jakk kollektsioonist “Looduse harmoonia” – selle ostaksin kohe ära, kui võimalus oleks. Väga kantavad olid ka mitmed mereteemalised kollektsioonid (“Veleiro” ja “Marinarś”), tervikuna väga kantav kollektsioon oli “Looduse harmoonia”, mis ei jääks alla ükskõik millise Eesti moelooja kollektsioonile.

Autoritest tõstaksin esile juba aastate lõikes tuntud tegijad, kes on mujalgi edu saavutanud: Teele Koel, Merilin Heinsoo, Maris Tustit, Kaisi Rosin, Õnne Täht ja omamoodi erilise lähenemisega intrigeeriv Taavi Turk.
Meeldis väga üks eriti noor modell Hedi Keremäe ja vanematest Sabine Suuster. Neis mõlemas oli mingit seletamatut omapära, sisemist kindlust ja sügavust. See ei ole kohe kindlasti mitte ainult väline ilu ja kaunis kõnnak.

Meeldisid kõik Kristin Liiase kollektsiooni meesmodellid, kes olid laval viibimise endale selgeks mõelnud ja ülesandest aru saanud. Tähtis on mitte ainult laval lihtsalt ilus välja näha ja ennast näidata, vaid oluline on kollektsiooni idee ja omapära välja kanda. 

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 406 korda, sh täna 1)