Kommentaar

Viimastel aastatel on kaevetööd toonud päevavalgele mitmesuguseid ajaloolisi esemeid, avastatud on uusi matmispaiku. Ajaloolased hoiatavad ebaseaduslike aardeotsijate eest, kelle eesmärk on leitud asjadega vaid äri ajada. Kas aardekütid on probleemiks ka meie maakonnas ja mida tuleks ette võtta nende takistamiseks?

Muinsuskaitseameti Põhja-Eesti järelevalveosakonna Saaremaa vaneminspektor Tõnu Sepp:

Minu teada on see probleem ka meie maakonnas. Eks neid
aardeotsijaid käi ringi igal pool. Otsitakse kõike – alates II maailmasõja aegsetest kuni muinasaja esemeteni välja. Me teame nendest juhtumitest, aga kedagi kätte pole seni saadud. Aardeotsijate hulgas on kindlasti nii mandri kui ka meie oma inimesi.

Äri aetakse nende esemetega peamiselt antiigipoodides, igasugu laatadel, kollektsionäärid vahetavad omavahel. Kui on ikka midagi väga väärtuslikku kusagil müügis, võidakse see ese saata ekspertiisi ja nõuda müüjalt informatsiooni selle eseme toonud isiku kohta. Muinsuskaitsjad hoiavad asjadel silma peal, niipalju kui seadus võimaldab. Kui keegi tõesti näeb, et sellised inimesed tema maade peal toimetavad, tuleb loomulikult kohe sekkuda.

Saaremaa muinsuskaitse seltsi esimees Tõnu Veldre:

Ametlikult ei ole kellelgi peale arheoloogide õigust aardeid otsida, olgu detektoriga või ilma. Seadusandluse järgi selline võimalus lihtsalt puudub. Minu nägemus asjast on selline, et huvitatud isikud saaksid muinsuskaitsest vastava koolituse ja võiksidki sellega siis juba ametlikult tegeleda.

Peaks olema selle tegevuse litsentseerimise kord – analoogiliselt relvaloale, et kui on kaasas, siis tõesta selle kandmise õigust. Nii et kui sul detektor metsas kaasas ja sa väidad, et ei saa selle abita üldse liikuda ja see on su abivahend, eks siis tõesta seda.

Kui inimene on koolituse läbinud ja tal on teadmised ajaloost, siis oskab ta ka pinnase muutusi märgata. Ja kui siis mingi asi on välja kaevatud, peab teadma, kuidas seda esmaselt konserveerida, sest ese võib õhu käes kohe lagunema hakata. Ja kui käivad ringi mingid ametimehed, kes kas siis kaablite või torustike asukohti täpsustavad, siis peaksid ka nemad tõestama, mis asjus nad tegutsevad. See on keeruline küsimus, aga vajaks minu arust seadustamist.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 16 korda, sh täna 1)