Kommentaar

Kommentaar

 

Praegu kehtiva seaduse järgi saab vallavolikogusse kuuluda ka omavalitsuse hallatava allasutuse juht. Tegemist on olukorraga, kus vallavanema või mõne teise valitsuse liikme alluv on volikogu kaudu tema suhtes kõrgemalseisva organi liige. Kas selline olukord on normaalne ja kas see on valla juhtimisel ka probleeme tekitanud?

Minu pikaajalise valitsusjuhi kogemuse põhjal võin öelda, et see on tulnud pigem kasuks. Aga kui võtta tänast olukorda, kus elu on suhteliselt raske ja kulusid tuleb kokku tõmmata, siis võib siit probleeme tulla küll. Vallavanema ja allasutuse juhi konflikti tekkimise tõenäosus on olemas.

Allasutuse juht võib olla volikogu esimees, näiteks kooli direktor, kultuurimaja juhataja jne, seega on ta positsioonilt kõrgema organi juht omavalitsuses kui vallavanem. Kui vallavanem püüab siis selle allasutuse, mida juhib volikogu esimees, “tiibu kärpida”, tekibki küsimus, kes mille eest vastutama peab, kui kokku ei lepita.

Kordan, et minul ei ole see olnud probleemiks, ka meie vallas kuulub volikogusse allasutuste töötajaid, kuid oleme tavaliselt saanud oma asjad korda aetud. Tegemist on mõistlike inimestega, meie arutelud on olnud majanduslikku laadi, mitte poliitilist.

On olnud arvamusi, et poliitika võiks jääda volikogu pärusmaaks, valitsuses peaksid olema spetsialistid. Suurtes omavalitsustes moodustatakse ju ka valitsus koalitsioonierakondade baasil, aga spetsialistide valitsusteni on meil ikka veel pikk maa.

Meil on poliitilisus nii põhjalikult juurdunud, ka selle teema kohta on poliitikud öelnud, et võiks olla, peaks olema.

Maavanemgi võiks olla apoliitiline, aga tegelikult teame me väga selgelt, kuidas maavanemate kohad jaotatakse. Omavalitsuses on täpselt sama lugu – mis viga oleks vallavanemana poliitiliselt sõltumatu olla. See oleks aga meie väikeses ülepolitiseeritud riigis raske.

Vallavanem peab poliitikutega läbirääkimisi pidama, et saada oma vallale soodsamat positsiooni. See meie tänane ülesanne ongi.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 18 korda, sh täna 1)