Priidu naasis koju

Saaremaalt pärit musttoonekurg Priidu jõudis koju teisipäeval. Tema kaasa Piia kohta puuduvad teated aga endiselt.

Ornitoloog Urmas Sellis ütles, et neil päevil on Priidu viibinud Kesk-Saaremaal Hakjala kandis asuva pesapaiga läheduses, kus ta on ringi lennanud. “Tema tagasiränne Kesk-Aafrika Vabariigist algas 8. märtsil,” rääkis Sellis.

Priidu kaasa Piia kohta pole endiselt mingeid teateid. Viimased usaldusväärsed andmed edastas Piia seljale kinnitatud raadiosaatja möödunud aasta oktoobri alguses. Mõned väga ebaselged signaalid edastas saatja veel ka novembris Egiptusest Siinai poolsaarelt. Urmas Sellis ütles Oma Saarele, et nende andmete alusel oli võimatu määrata, kas saatja asus linnu seljas või oli see juba sattunud mõne inimese kätte.

Linnuteadlane lisas, et kohas, kust Piia saatja viimased usaldusväärsed andmed edastas, asuvad solgitiigid ja just neis paigus on paljud linnud rändel hukka saanud. Seega pole välistatud, et ka Piia võis toitudes mürgituse saada.

Siiski on veel mingi lootus, et midagi võis juhtuda hoopis Piia raadiosaatjaga ja lind ise on elus, ning seega kavatsevad ornitoloogid mõne nädala pärast Hakjala kandis asuvat Priidu ja Piia pesakohta lähemalt uurida. “Praegu ei taha me äsja rändelt naasnud lindu veel tülitada,” ütles Sellis.

Kui aga Piia on tõepoolest rändel hukkunud, mis saab siis Priidust – kas ta lahkub oma pesitsuspaigast? Urmas Sellis: “Eks seda näita aeg. Kuid kuna musttoonekurgede arvukus pole eriti suur, on Priidul uut partnerit leida üsna raske.”

Ornitoloogi sõnul hukkub ligi 80% musttoonekurgedest juba esimesel eluaastal. Kuid lind, kes on looduslikule valikule vastu pidanud, võib elada mitmekümneaastaseks.

Möödunud aastal oli Piial ja Priidul kolm poega. Neist üks varustati saatjaga. Lind hukkus läinud aasta sügisel Saudi-Araabias asuval kõrbealal.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 21 korda, sh täna 1)