Pressiülevaade: Gruusia president pole rahul Lääne liialt pragmaatilise hoiakuga

Pressiülevaade: Gruusia president pole rahul Lääne liialt pragmaatilise hoiakuga

 

Sel nädalal kirjutas välisajakirjandus jätkuvalt Gruusiast: aprilli algusest alates korraldab sealne opositsioon tänavaaktsioone ja nõuab president Saakašvili lahkumist. President on aga teatanud, et kavatseb võimutüüri juurde jääda kuni tähtaja lõpuni. Ta väidab, et demonstrantide taga on vaid “kari vallandatud korruptante”, ja kurdab selle üle, et Lääs ei toeta teda piisavalt.

Intervjuus Briti majanduslehele The Financial Times ütles Mihhail Saakašvili, et kavatseb ametisse jääda kindlasti tähtaja lõpuni (Georgian leader vows to see out his full term). Samas väljendas ta valmisolekut astuda opositsiooniga läbirääkimistesse ja lükkas tagasi väited, mille kohaselt olevat ta riigis oma võimumonopoli kehtestanud.

Ajalehe korrespondent Isabel Gorst on aga seisukohal, et praeguses olukorras on Saakašvilil vähe võimalusi võimule jääda. Thbilisis asuvad Lääne diplomaadid pelgavad sotsiaalse pahameele plahvatuslikku kasvu, kuna majanduslik olukord riigis halveneb üha enam.

Usutluses Ameerika ajakirjale Newsweek kurtis Saakaš-vili, et Thbilisi rahutuste tõttu on halvenenud nii lääneriikide valitsuste kui ka ärikontaktid Gruusiaga. “Kas meie oleme loobunud sõitmast Pariisi või Strasbourg’i, kui neil seal tänavarahutused on?” esitas ta retoorilise küsimuse, kui vestles ajakirja Moskva korrespondendi Anna Nemtsovaga (artikkel Mikheil Saakashvili: were are my western friends?).

Opositsiooni toetavad peamiselt vene oligarhid, teatas president, viidates mingitele ebamäärastele dokumentidele, mida ta praegu veel avalikustada ei soovivat.“Mulle pole selge vaid üks asi – kas see raha saadetakse siia Venemaa valitsuse korraldusel või mitte,” märkis ta.

Saakašvili ei välista, et mõned Vene sõjaväelased kavatsevad “Gruusiat kohe rünnata”. Gruusia president läkitas kriitikanooli ka USA praeguse valitsuse aadressil. “Bushi valitsemise ajal olid ideed pragmaatikast üle, kuid nüüd valitseb pragmatism ideid. See võib rikkuda Ameerika, mida me tunneme,” ütles ta Ameerika väljaandele ja lisas, et ei soovi kompromissi Venemaaga, kes ei jaga Gruusia väärtusi. Millised need väärtused on, seda Gruusia riigipea kahjuks ei täpsustanud.

Kanada prantsuskeelne leht Le Soleil kirjutas president Saakašvili režiimi “autoritaarsetest ja ideoloogilistest kõrvalekalletest”. Artiklis pealkirjaga “Gruusia kõrvalekalded” (Dérives géorginnes) märkis ajakirjanik René Beaudin, et Lääs on kõnealuse Kaukaasia riigi suhtes ettevaatlikuks muutunud. Samas antakse aga mõista, et “tõehetk” on saabunud ka Venemaa jaoks, kes on vastuseisust NATO laienemisele teinud oma diplomaatilise ja strateegilise prioriteedi.

Leht kirjutas, et praegu on Saakašvili ilma jäänud oma peamisest trumbist – USA jäägitust toetusest, mida ta nautis president Bushi võimu ajal. Hiljutise Euroopa visiidi ajal ei maininud Ameerika uus president Barack Obama Gruusiat kordagi. Artiklis nimetatakse Lääne sellist suhtumist “realistlikuks” (affaire de réalisme).

“Afganistani sõjas ja teistes Kesk-Aasia manööverdamistes, kuid samuti suhetes Iraaniga on partnerlus Venemaaga Ameerikale palju olulisem kui väikese Gruusia saatus,” kirjutas väljaanne.

Moskva võib praktiliselt tähistada oma võitu – seda vähemalt Gruusia NATO-sse astumise küsimuses. “Võib oletada, et Moskva teeb panuse Thbilisi praeguse režiimi kõrvalekalletele, et Gruusia kandidatuuri edaspidi diskrediteerida. See juhtub, kui rahutused Thbilisis veel pikema aja vältel jätkuvad,” prognoosis ajaleht.

Milanos ilmuva päevalehe Corriere della Sera korrespondent Natale Maria Serena alustab artiklis “Väljakutse Saakašvilile vangikambriks muudetud telestuudiost” (Sfida a Saakashvili da una cella televisiva) ülevaadet Gruusias toimuvast kirjeldusega ühest protestiaktsioonist, mille korraldas laulja Giorgi Gatšetšiladze – endise presidendikandidaadi Levan Gatšetšiladze vend.

Selle aasta 20. jaanuaril sulges 42-aastane Giorgi end Maes-tro TV stuudiosse, mis oli kujundatud vangikambriks: väike voodi, laud, tool ja trellitatud aken. Selles nn reality-show’s jälgivad neli kaamerat ja mikrofonid ööpäeva jooksul vangi tegevust.

Kaabeltelevisioon edastab lindistused tema päevastest aruteludest ja monoloogidest, mis on pühendatud elule ja poliitikale, kuid öine otse-eeter on pühendatud kohtumistele opositsiooni ja haritlaskonna esindajatega.
Täna arutab Gruusia opositsioon president Saakašvili püüdlusi kehtestada riigis oma absoluutne võim.

Samuti pole presidendi vastased rahul, et suhted Venemaaga on halvenenud ja et Thbilisi praegune režiim viis Gruusia hukatuslikku sõtta, mille tagajärjel riik kaotas Lõuna-Osseetia ja Abhaasia. Veel süüdistatakse presidenti liiga kiires soovis ühineda NATO-ga ja selles, et Gruusias on kadunud majanduslik ja poliitiline stabiilsus.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 19 korda, sh täna 1)