Kilu ja kamajahuga kaugele ei jõua (1)

Kilu ja kamajahuga kaugele ei jõua

VIIMASED ARUPIDAMISED: Enne kui rahvas koguneb, tuleb mõned asjad selgeks rääkida. Pildil vasakult Sirje Nõmm, Anneli Piirat ja Maren Diale-Schellscmidt. Nende taga seminari korraldaja, Merinvesti juht ja Saaremaa ettevõtjate liidu juhatuse liige Enn Meri.
Peeter Kukk

Eile vaagis paarkümmend Saaremaa toiduainetööstuse ettevõtjat võimalusi pääseda oma toodetega välisturule, konkreetselt Saksamaale.

Saaremaa ettevõtjate liidu eestvõttel toimunud seminaril kõneles toiduainete Saksamaale eksportimise võimalustest Saksa-Balti kaubanduskoja peadirektor Maren Diale-Schellschmidt. Temalt said kuulajad nii mõnedki konkreetsed ja praktilised näpunäited, kuidas saksa tarbijateni jõuda ja neid oma tooteid ostma meelitada.

Seda oleks vaja, sest 2007. aastal moodustasid toidukaubad Eesti kaupade ekspordist Saksamaale vaid 11,9%. “Eestlased toodavad häid ja väga häid tooteid, kuid nad on kas liialt tagasihoidlikud või puudub neil ettevõtlikkus, et rahvusvahelistel turgudel läbi lüüa,” kommenteeris Diale-Schellschmidt oma ettekannet Oma Saarele. Üks võimalusi ennast tutvustada on kõiksugu rahvusvahelised messid Saksamaal. Seni on eestlased osalenud vaid põllumajandus- ja aiandusmessil Grüne Woche ja toiduainete messil Anuga. Kuidas messidele pääseda ja millised on messitasud, rääkis seminaril Saksa-Balti kaubanduskoja infotöötaja Anneli Piirat.

Sirje Nõmmel, kes on viimased kolmkümmend aastat elanud Saksamaal, Rootsis ja mujal maailmas, oli piisavalt palju tähelepanekuid eestlaste ja sakslaste toidukommetest ja -tavadest. “Üks on kindel, kilu ja kamajahuga eestlane kaugele ei jõua,” arvas särtsakas proua ja jagas omalt poolt mitmeid häid mõtteid ja ideid otsekui varrukast.

Põhjalikumat ülevaadet seminaril räägitust saab lugeda majandusküljel.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 141 korda, sh täna 1)