Loonas ja Kaalis kõlab kammermuusika (1)

Alates sügisest on Eesti mõisates rännanud kontserdisari “Kammermuusika mõisakoolides”, mida veab noorte interpreetide ühendus MTÜ Muusikasõprade Selts. Selle sarja esimestel kontsertidel Saaremaal esinevad viiuldaja Kristina Kriit ja kitarrist Meelis Milli kavaga “Hispaania salong”.

Kontserdid toimuvad 17. aprillil kell 14 Loona mõisas ja kell 17 Kaali mõisahoonest ümber ehitatud Kaali põhikoolis, ütles seltsi aseesimees Kadri-Ann Sumera.

“Kammermuusika mõisakoolides” on tulevikku suunatud nonprofit kontserdisari, mille eesmärk on koolinoortele süstemaatiliselt klassikalist muusikat tutvustada, samuti anda maapiirkondade elanikele võimalus nautida kammermuusikat kaunites mõisasaalides ja elavas esituses. Sumera sõnul ei ole kontsertide formaat ülearu ametlik – alati on muusika kõrval ka juttu.

Saaremaa kontsertidel kõlav hispaania muusika on väga omapärane, kaasahaarav ja kohe äratuntav. Valik on äärmiselt värvikirev ja meeleolukas. Ühe läbi aegade kuulsaima ooperi – George Bizet’ Hispaania-teemalise “Carmeni” – meloodiate põhjal on XIX sajandi viiulikunstnik ja helilooja Pablo Sarasate kirjutanud efektse ja virtuoosse viiulifantaasia. Dramaatilisuse, jõulisuse ja sensuaalsuse poolest ei jää see teos ooperile sugugi alla.

Kava ülejäänud teosed on tugevalt rahvamuusikaga seotud, kuuleme stiliseeritud rahvamuusikat Malaguena ja Alhambra piirkondadest.
Kristina Kriit on lõpetanud Tallinna muusikakeskkooli ja Eesti muusikaakadeemia, saavutanud tunnustuse mitmetel konkurssidel, praegu töötab ta Rahvusooper Estonia orkestri koosseisus.

Meelis Milli on lõpetanud EMTA kitarri ja viiuli erialal. Ta on asutanud klassikalise kitarri klassi Tallinna muusikakeskkoolis, praegu tegutseb vabakutselise interpreedina.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 42 korda, sh täna 1)