Ajakirjanik arvab: Küll oravad aitavad! (11)

Ajakirjanik arvab: Küll oravad aitavad!

 

Ühel viludal kevadõhtul ahju tuld tehes jäi mulle hakatisena pihku kollasekirju ajaleht, millel suurelt ilutsemas kiri “Parem plaan”. Üsnagi nirul ja depressiivsel ajal, kus ajakirjandus pritsib külluses negatiivseid uudiseid, jäin vaatama, mis see positiivse maiguga kiri siis ütleb. Ja oh imet! Edasi lugedes sain teada, et ehkki Eesti ajaloos on olnud ka varem raskeid aegu, on Reformierakonnal alati olnud tegus plaan, mis on meid kriisist välja toonud.

Super! Kui vaadata Eesti ajalugu, siis see koosnebki ju üldiselt rasketest ja väga rasketest aegadest. Ristisõjad, Põhjasõda, Mahtra sõda, maailmasõjad… Lisaks mitut liiki valitsejad – küll Vene, Taani, Rootsi, Poola ja Saksa päritolu. Ikka on vaenlane olnud me maal ning ikka on… Reformierakonnal olnud plaan, mis meid kriisist välja toonud.

Hakka või uskuma, et 19. sajandil oli keegi oravate esivanematest see, kes mõtles välja kavala plaani, kuidas eestlased pärisorjusest vabastada. Kindlasti kuulus oravaparteisse Karl XII ning ehk ka mõned teised Rootsi kuningad, sest “vana head rootsi aega” meenutati ju aastasadu takkajärele.

Loomulikult ei saa alahinnata eestlaste endi esimesi suuri tegijaid – olgu siis Kristjan Jaak Petersoni, Faehlmanni, Kreutzwaldi, Hurta, Koidulat või Jakobsoni, sest eesti meele ja keele ja rahvuse säilimisele panid nemad suure aluse. Euroopa esiorav Siim Kallas suutis läbi suruda koguni selle, et “vanad võitluskaaslased” trükiti kenasti praeguse aja rahatähtedele.

Kui kõike seda uskuda, mida praegused oravad meile tänavusel valimisaastal lubavad, võib tõesti arvata, et nii üleilmne majanduskriis kui ka pisemat sorti jamad ongi Ansipi tekitatud. Ikka selleks, et oma järgmiste tegusate plaanidega meid kriisist välja tuua.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 26 korda, sh täna 1)