Ajajälg Saaremaa mõisates (1)

Ajajälg Saaremaa mõisates

MÕISAPROUAD: Piltide ees poseerivad Tähti Otstavel (vasakult), Riina Saar ja Liia Peedo.

9. aprillil avati kultuurikeskuse saalis maalinäitus, kus on esindatud 14 Saaremaa mõisat, maalituna viie naiskunstniku poolt. Need tublid viis naist on Liia Peedo, Tähti Otstavel, Riina Saar, Ilme Armuand, Maie Kupits.

Kaunist ja omamoodi ajaloolist näitust saab nautida 5. maini.

Muratsi mõis andis idee

See ilus ja suurepärane idee maalida Saaremaa mõisaid sai välja käidud, kui Kuressaare kunstistuudio naised taas ühelt maalimisretkelt naasid ja teel lagunenud Muratsi mõisast möödusid. Viis naist asus seda ka ellu viima. Hakati planeerima maaliretki Saaremaa mõisatesse. Motivatsiooni saadi juurde, kui linna kunstikuraator Lii Pihl pakkus võimalust sündinud piltidest näitus välja panna.

Peale maalimise tehti ka tõsist kodutööd, uurides mõisate ajalugu ja tausta. Kohtuti toredate mõisaomanikega, kes oma valdustes lahkelt ekskursiooni korraldasid. Aga nähti ka kurbi vaatepilte lagunevatest mõisatest, mille juures silt “ERAVALDUS”. Kuigi Saaremaal on umbes 130 mõisakompleksi, siis kõikideni seekord ei jõutud. Küll aga lubati tulevikus samalaadset näitust uute mõisamaalidega. Indu on neis toredates naistes küll!

Viis eriilmelist maalijat

Kuigi kunstistuudios on kümme aastat koos käidud, oli mõisate maalimine esmakordne koostöö selles koosseisus. Tegutsetakse asjaarmastajatena, väljaarvatud Liia Peedo, keda teised suureks autoriteediks peavad. Ka näituse avamispäeval lummas Peedo meid huvitava ülevaatega mõisate tekkeloost ja nende mõjust eesti kultuurile.

Vaadeldes naiste töid, märkasin, et neil viiel on kõigil oma n-ö maalija käekiri. Riina Saare maalidelt peegeldus pehmust ja soojust. Helged värvid. Tähti Otstavelil samas väga mõjusad, tugevad jooned. Otstavel oli tänuväärselt maalinud osadele taiestele võrdluspildi. Näiteks Kaali mõis, mis hetkel koolina töötab ja sedamoodi ka välja näeb, paistis 16. sajandil tuhandeid kordi huvitavam välja. Ilme Armuandi töödel on värvid väga balansseerunud. Tekitavad kummituslikku ja kohati mahajäetuse tunnet.

Sellist, mida vanad mõisad peaksidki tekitama. Samas kõrval on Maie Kupitsa realistlik talvine värvikasutus ning Liia Peedolt sari akrüülmaale mineviku mõisadaamidest ja -härradest, mõisateenijatest. Temalt ka suureformaadilised pildid, kus mõisate ümber ka selleaegne vilgas elu keemas.

Jälg maas

Tehtu on ääretult tänuväärne. Maalidele on jäädvustatud midagi olulist, mis on olnud meie kõrval kogu aeg ja mida me alati ei oska hinnata. Neil piltidel on ajalugu ja tänapäev. Oleme õnnelikud, kui tänapäev oskab väärtustada meie arhitektuurilist ajalugu, kuid alati see nii ei ole.

On lagunevaid mõisaid, millest tulevikus ei pruugi enam jälgegi järele jääda. Nüüd on need viis vahvat daami selle jälje jäädvustanud. Jääme ootama teist näitust, et maha jääks ka teine jälg. Siis on nad, nagu Liia Peedo ütles, kahe jalaga maa peal.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 50 korda, sh täna 1)