Saarlased osalesid Koerusel

Kui koerainimesed on üldiselt teadlikud igasugu võistlustest ja näitustest, siis Koeruse üritusest puudub paljudel ettekujutus.

Koeruse korraldaja on koeraspordiklubi Koerus ja see on vahva üritustesari, mis sobib hästi inimesele, kellele meeldib koos oma lemmikuga liikuda ja kelle jaoks võistlemine, näitustel käimine ja tunnustuse teenimine pole esmatähtsad.

Tegu on koer-koerajuht tüüpi orienteerumisega, kus juhi ülesandeks on leida klassikalise orienteerumiskaardi järgi punktid, punktides on aga mitmesugused nutikus-, kuulekus- ja seiklusülesanded koerale. Vastavalt oskustele ja treenitusele on võimalik osaleda nii võistlus- kui ka hobiklassis, eraldi on veel kutsikaklass.

Võistlusklass eeldab põhiliselt teadmisi orienteerumisest ja koerale tuleks kasuks vähemalt kuulekuskoolituse läbimine. Selles klassis ei ole lubatud kõrvaline abi, rajal on vaid koer ja koerajuht.Hobiklass on mõnevõrra leebem, koos koeraga võib rajal olla kuni neli inimest, trass on lühem, koeratrikid aga enam-vähem samad. Veorakmed jm veokoera varustus ei ole kohustuslik. Enamik koeri jookseb ikka rihma otsas, samuti ei ole tähtis tõug.

Osalesime Alaska malamuudi Loboga Koerusel esmakordselt, võistlusklassis saime 15 osavõtja hulgas 7. koha. Maastik oli kohati päris lumine ja libe, suureks abiks olid meile rakendikoera pisikesed tarkused, tõusudel oli päris vahva seda jõudu tajuda, millega Alaska malamuut koormat veab.

Oma trikid saime punktides enam-vähem tehtud. 10 karistusminutit teenisime punktis, kus koeral oli vaja ära tunda temale visatud ese mitme teise hulgast ja see peremehe juurde tuua. Oma nänni tundis Lobo ilusasti ära, aga joone taha toomise asemel otsustas ta sellega mürama hakata.

Lühikeste vahedega lasti rajale 70 koera, nende teed kippusid ristuma nii punktides kui ka trassil. Muud asjad nagu tunneli läbimine, maiuseahvatlus, tühja kelgu saamine joone taha, ring ümber puu jms läksid meil üsna nobedasti.

Kokkuvõttes ütlen, et tegu oli ühe väga laheda ettevõtmisega, mida soovitan kõigile, kes soovivad end ja koera vabas vormis proovile panna. Talvekoerus oli märtsis, aga tulekul on sel hooajal veel Suvekoerus augustis ja Sügiskoerus oktoobris.

Antti Kopliste

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 21 korda, sh täna 1)