EM-i pronks Aksel Artus: Itaalias käimine tasus ennast ära

EM-i pronks Aksel Artus: Itaalias käimine tasus ennast ära

MEDALIGA KODUS: Euroopa pronksmedali omanik Aksel Artus tagasi kodus Roomassaares.

Saaremaa Merispordi Seltsi purjetaja Aksel Artus (18) tõi üle kolme aasta Saaremaale purjetamise tiitlivõistluste medali. Itaalias Garda järvel peetud Zoom8 paadiklassi Euroopa meistrivõistluste tulemuse kohta arvab noormees ise, et ei oleks sellist tulemust endalt oodanud.

Kui Artusele pühapäeva keskpäeval helistada, ütleb värske medalimees, et magab alles. Pole ka ime, sest eelmisel õhtul on tagasi jõutud Itaaliast, mis tähendas pooleteisepäevast bussisõitu. Purjetajate jaoks tavapärane asi. Nii rikkad siinmaal veel ei olda, et saadetakse varustus ette ja minnakse ise lennukiga järele.

Medaliga punkt

Roomassaarde jõudes ütleb noormees esimese hooga muiates, et esikoht oleks ikkagi kõige parem olnud. Kuid tunnistab hiljem, et kripeldama midagi ei jäänud. “Oleks ma jäänud neljandaks või viimase sõiduga medalist ilma, siis oleks põdenud,” ütleb KG abiturient Artus ja lisab, et medal on medal ja seega tasus võistlusel käimine kiirel ajal, kus lõpukirjand vaid 15 päeva kaugusel, ennast ära.

Artuse treener Kristina Klaos on õpilase saavutuse üle silmnähtavalt rõõmus. Seda enam, et need olid Artuse viimased tiitlivõistlused Zoom8 klassis. “Paremini poleks saanud ju lõpetada,” märgib Klaos ning lisab, et Artust ootab eest juba Laser Radial klass.

Aasta esimene sõit

Euroopa meistrivõistlused tähendasid Artuse jaoks sel aastal esimest korda veele saada. Eesti tingimustes nii vara kevadel märga trenni teha ei saa. Klaos rääkis, et võistluste korralduse itaallasliku eripära tõttu ei saanud ka kohapeal eriti harjutada, seega tuli loota pigem ettevalmistavale treeningule ja kogemusele.

“Paaditunnetust pole. Kuus kuud pole veel käinud,” tunnistab ka Artus ise. Seega oli paras üllatus, et minek nii hea oli. “Ei uskunud, et see nii lihtsalt tuleb,” ütleb Artus ja tunnistab, et püüdis külma kõhuga oma sõitu sõita ega lasknud ennast ehmatada heast minekust. “Ei mõelnud, et oo, ma olen nii ees,” räägib Artus.

Treeneri sõnul olid Artuse sõidud Itaalias stabiilsed ja mingeid ärakukkumisi ei olnud. Ühe sõidu suutis saarlane ka võita, teistes arvesse läinud sõitudes oli ta korra 2., kaks korda 4., korra 5. ja kaks korda 7. Mahaarvamisele läks üks 8. koht ja avasõit, kus vale märgi võtmise tõttu võeti rajalt maha kõik sõitjad peale kahe. Nimelt olid poisid läinud eksikombel tüdrukute raja märki võtma. Kaks kavalamat olid need, kes hiljem võitsid Euroopa meistritiitli ja hõbeda.

Artus ise arvab, et tegelikult olid temast eespool olnud norrakas ja taanlane võidetavad. Saarlane räägib, kuidas ta sõidu ajal suutis parimatega võidu sõita kui võrdne võrdsega, kuid külgtuules finiši poole liikudes konkurentidele alla jäi. Pakstaagis sõitmise tõi Artuse nõrkusena välja ka tema treener.

Tuultest rääkides ütlesid nii Artus kui ka treener Klaos, et Garda järve tuuled olid nende jaoks soodsad. Treener räägib, kuidas Garda järve tuuled puhuvad kogu aeg ühtemoodi. Hommikul alati ühest suunast, kuni 10 meetrit sekundis. Siis tullakse lõunaks kaldale, süüakse võileib ja minnakse tagasi ja tuul on ennast 180 kraadi pööranud, puhudes sama tugevalt teisest suunast.

“Minu jaoks vahet ei olnud, kumba pidi ta puhus,” lisas Artus, kes on ka varem Garda järvel sõitnud.

Mereline tulevik

Euroopa meistrivõistluste medal käes, hakkab Artus kooli lõpetama. Sarnaselt teistele sadadele noortele jätab ka tema arvatavasti sügisest kodusaare seljataha ja läheb mandrile. Mereakadeemias tüürimeheks õppimise soov ei jäta muud võimalust.

“Siin pole ju midagi,” ütleb Artus, et kodusaarel ta endale sobivat haridustee jätkamise võimalust ei näe. Oleks siinmail võimalus omandada mereharidust, ei läheks ta enda sõnul kuhugi. Aga merega on noormees oma tuleviku otsustanud siduda. Suveti loodab ta ikkagi Roomassaares treenida, kuid muul ajal tuleb seda tegema hakata Tallinnas.


Lisaks Artusele oli Garda järvel võistlustules veel viis Saaremaa Merispordi Seltsi sõitjat. Rene Riim oli 16. ja Ardo Hansalu 21. Esimest aastat Zoom8-l purjetavad Henri Lepik, Kevin Grass ja Rasmus Uustulnd said vastavalt 43., 46. ja 52. koha. Kokku oli sõitmas 52 poissi.

Treener Kristiina Klaos ütles, et vaatamata nooremate poiste tagaotsas lõpetamisele olid meistrivõistlused hea koht, kust kogemusi korjata. Näitena tõi ta, et sel aastal esikahekümne lähedal lõpetanud Riim ja Hansalu olid oma esimesel Zoom8 suurvõistlusel samasuguses seisus.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 35 korda, sh täna 1)