Õppereis süstis optimismi (4)

Õppereis süstis optimismi

OMA SILM ON KUNINGAS JA FOTO TULETAB NÄHTUT MEELDE: Koplimäe mahetalu peremees Olev Müür jäädvustamas Karja pagariäris nähtut.
Aare Laine

Leader-programmi toel korraldatud Saarte Koostöökogu õppereis Saaremaa ja Muhu ettevõtlusega tegelevatesse firmadesse ja taludesse ning sellele järgnev koolitusseminar teemal “Ideest teostuseni – tootearendus ja turundus ettevõtetes”, süstis nii osalejaisse kui juhendajaisse optimismi maaelu edendamisel.

Kahepäevasel koolitusel osales veerandsada Saare- ja Muhumaa väikeettevõtjat ja talunikku, kes esmaspäevasel ringsõidul tutvusid ettevõtlusega Karja pagariäris, Leisi alevikus mesindusega tegelevas osaühingus Hany, Tihuse hobuturismitalus Muhus Pärase külas, OÜ Artwood puidutöökojas Pöidel ja samas vallas asuvas Koplimäe mahetalus.
Teisipäevasel seminaril tegid osalejad koolitajate Marek Meki (Valgamaa) ja Margus Timmo (Põlvamaa) eestvedamisel õppereisist kokkuvõtte, hinnates nähtut positiivselt nii emotsionaalsest küljest kui ka praktiliste kogemuste omandamise seisukohalt.

Kokkuvõtteid tehes toonitati nähtu ja bussisõidu ajal toimunud arutelude põhjal rahvuslikkuse (saare- ja muhumaise) esiletoomist nii toodete valmistamisel kui ka nende turundamisel. Põllumajandusest rääkides peeti silmas mahetootmise edendamist. Kuigi Eestis on nõudlus mahetoodete järele veel üsnagi väike, siis mujal maailmas ületab nõudlus nii mitmeski paigas pakkumise.

“Eestis pole meil võimalik kogu mahelambaliha turustada, aga Londonis ja New Yorgis läheks meie kaup küll,” tõi seminaril müügist ja turundusest rääkides kujuka näite Karen Allas. Kuidas aga Londoni, New Yorgi ja teiste suurlinnade turgudele pääseda, see on juba omaette küsimus. Sihikindla asjaajamise tulemusena pole aga seegi võimatu. Maailmalinna (Toronto) kunagise elanikuna tunneb Karen Allas asja. Vahest ei olegi midagi imeks panna, kui mõne aasta pärast jõuavad Saaremaa tooted inglaste ja ameeriklaste toidulauale.

Turismist ei saadud sellelgi seminaril üle ega ümber. Taluturism on edasi astunud üsna jõudsate sammudega ning selleski valdkonnas on juurde tulnud ja tulemas uusi tegijaid. Tihuse hobuturismitalus said osalejad meeldiva üllatusena kaasa teha lühikese ratsa- või reeretke lumisel metsarajal giidide saatel müstilisse seitsmeteeristi. Talu peremehe, arvukaima Eesti hobuste karja omaniku Martin Kivisoo sõnul on tema talu külalistest kujunenud aastate jooksul püsiklientuur.

Märksõnadena jäid seminaril kõlama veel ettevõtjate vahelise koostöö vajadus (positiivne näide hästi toimivast Lahemaa koostöövõrgustikust), iseteadlikkus ja maaelu plussid tervikuna.

Pikemalt Saarte Koostöökogu ettevõtmisest 11. aprilli Oma Saare reportaažis.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 30 korda, sh täna 1)