Liivide etluskonkursil võidutses taas Marian Heinat

Liivide etluskonkursil võidutses taas Marian Heinat

LUULE MEELDIB: Mulle on luuletused alati meeldinud, tõdes teist korda Juhan ja Jakob Liivi etlemiskonkursi grand prix’ võitnud Marian Heinat.

Teist aastat võidutses maakondlikul Juhan ja Jakob Liivi etluskonkursil Saaremaa ühisgümnaasiumi abiturient Marian Heinat, kes läheb võitu kaitsma ka Alatskivil toimuvale koolinoorte etluskonkursile.

Marian Heinat esitas eilsel konkursil Viivi Luige “Pealkirjata” luuletuse ja katkendi Juhan Liivi jutustusest “Vari”. “Seekord otsisin ise, mida esitada,” avaldas vastne grand prix’ omanik. “Kuna osalen konkursil kolmandat aastat ja minu juhendajal Rita Ilvesel oli suur koormus, sest meid oli nii palju, siis mõtlesin teha tema töö kergemaks.”

Marian Heinatil on ka varem etluskonkurssidel hästi läinud – Liivide konkurssidelt on ta koju viinud nii laureaaditiitleid kui ka eripreemiaid eelnevatel aastatelgi.

“Luuletusi on mulle meeldinud lugeda nii kaua, kui ennast mäletan,” märkis neiu, lisades, et etlemisega hakkas ta tegelema põhikooli viimastes klassides. “Kuna Krevera on ka luuleteater, siis selle tõttu tuleb etlemisega tegeleda veelgi enam,” rääkis Marian Heinat, toonitades, et kindlasti ei ole luuletuste esitamine tema jaoks kohustus, vaid ta armastab luulet.

“Mulle meeldib väga Juhan Viiding, väga hea on Doris Kareva, vanema aja luuletajatest meeldivad mulle Arvi Siig ja Felix Kotta, aga tegelikult on häid luuletajaid hästi palju,” ütles ta.

Žürii liikme Sten-Robert Pulleritsu sõnul oli Saaremaa Liivide konkursi tase ikka väga kõrge ning võitjaid valida üsna raske. Pullerits, kes sai eelmisel aastal Saaremaa miniteatripäevadel meesnäitleja auhinna ning lööb kaasa Kullo teatritrupis, soovitas kõikidel etlejatel ja nende juhendajatel tõsisemalt tegeleda tekstivalikuga. “Tekstist peab aru saama ning seda esitades on hea seda oma eluga seostada,” märkis ta.

Konkursi korraldaja Rita Ilvese sõnul eristas tänavust Liivide etluskonkurssi eelnevatest ehk see, et märgatav oli poiste tõsine huvi etlemise vastu – 32 osavõtjast oli noormehi 14. “Mis vägi see küll on, mis paneb kahemeetrise kolge luulet lugema,” arutles Ilves, kelle sõnul peitub tõde ehk selles, et kes kord luule lugemise maitse suhu saanud, tuleb ikka ja jälle.

Žürii (Leena Mölder, Krista Lember, Triino Lest ja Sten-Robert Pullerits) jagas lisaks grand prix’le välja kolm võrdset laureaaditiitlit. Need said Tanel Ting (SÜG, juhendaja Rita Ilves), Henna Martinson (Kuressaare gümnaasium, juhendaja Eve Tuisk) ja Maret Ansperi (SÜG, juhendaja Rita Ilves). Põhikooli parima preemia läks Maria Pihlakule (SÜG, Rita Ilves).

Välja anti ka kuus eripreemiat “Žürii äranägemisel”. Need said Ivar Piterskih (emotsiooni-eri, KG, Merle Rekaya), Taavi Teevet (siiruse-eri, Orissaare gümnaasium, Maret

Aardam), Liisa Saaremäel (tundelisuse-eri, SÜG, Rita Ilves), Argo Sannik (hea repertuaar, KG, Marit Tarkin), Gerda Vaigo (õrnuse-eri, Kuressaare põhikool, Merike Olo) ning Sissel Maria Mägi (küpsuse-eri, KG, Sirje Mehik).
Kokku osales maakondlikul etluskonkursil viis kooli.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 221 korda, sh täna 1)