Muinaslaeva lood on kavas jäädvustada filmilindile

Muinaslaeva lood on kavas jäädvustada filmilindile

TEKITAS SUURT HUVI: Sügisel Salmel toimunud väljakaevamised meelitasid kohale palju rahvast.

Eesti arheoloogia “sajandi leiuks” tituleeritud Salme muinaslaevast ja selle avastamisest valmib ka film. Autoritel on esialgne stsenaarium valmis ning praegu püüavad nad filmi tarbeks raha leida.

“Kõige üldisemalt öeldes räägiks meie film Salme muinaslaeva lugudest,” ütles Oma Saarele arheoloog Tanel Saimre, kes on filmi tööpealkirjaga “Laev muinasajast” produtsent ja üks stsenaristidest. Lisaks temale on meeskonnas veel režissöör ja operaator Tõnis Liivamägi ning teine stsenarist laeva väljakaevamisi juhtinud arheoloog Marge Konsa.
Lood, mitte lugu

Saimre rõhutas filmist rääkides just seda, et muinaslaeva temaatikat kajastatakse mitmest aspektist, mitte ei keskenduta vaid arheoloogide uurimistööde tulemustele. “Püüamegi näidata vaatajale ühe muistise tähenduste laia spektrit,” rääkis Saimre.

Tema sõnul on filmis mitu erinevat lugu, mis üksteist täiendavad. Räägitakse näiteks sellest, kuidas laev sinna sattus ning kes võisid olla need inimesed, kelle luid ja esemeid arheoloogid leidsid. Teine lugu räägib sellest, kuidas teetöölised laeva leidsid.

Kolmas sellest, mida see tähendab kohalikele ja kuidas mõjutab nende identiteeti, neljas keskendub asjadele, mida arheoloogid laeva uurides teada said, ning viies uurib, mis mõtteid tekitas laev kohalikes ettevõtlikes inimestes. Saimre lisas, et seda loetelu võiks veel jätkata.

Otsitakse rahastajaid

Muinaslaevast jutustava filmi eelarveks on planeeritud ligikaudu 350 000 krooni. Saimre märkis, et hetkel ongi jõutud etappi, kus tegeletakse peaasjalikult raha otsimisega. Suur osa eeltööst on selleks tehtud.

“Oleme välja töötanud üldise kontseptsiooni ning esialgse stsenaarse plaani ja eelarve,” loetles Saimre. Samuti on välja selgitatud, kust oleks võimalik saada vajalikke materjale ja arhiivkaadreid, ning enam-vähem on teada ka inimesed, kel palutakse filmis üles astuda.

Tanel Saimre lisas, et kui kellelgi on huvi, võiks temaga ühendust võtta e-posti aadressil tanel.saimre@gmail.com või telefonil 52 16 152.
Õpilased plaanivad samuti filmi

Omad plaanid teha Salme muinaslaeva ainetel film on mõlkunud mõttes ka Salme põhikooli meediaringi liikmetel. Ringi juhendaja ja kooli huvijuhi Merle Lepiku sõnul on olemas idee ja valmis ka stsenaarium, kuid teostuseni veel jõutud ei ole.

Lepik rääkis, et peaasjalikult 7.–9. klassi õpilastest koosnev ring on tulnud mõttele teha mitte dokumentaal-film, vaid hoopis omapoolne muinasjutuline nägemus sellest, kuidas viikingid laevaga Salmele sattusid.

Peapõhjus, miks film pole veel valminud, on Lepiku sõnul see, et see vajab rohkem aega ja pühendumist, samas kinnitas ta, et mõtet maha maetud siiski ei ole. Muinaslaeva teemal plaanitakse lastele veel nii mõndagi üritust. Näiteks loodetakse suvel korraldada Salme jõe kaldal viikingiteemaline laager.


Kaevamised jätkuvad kevadel

Eelmisel aastal katkenud arheoloogilised kaevamised jätkuvad ka sel aastal ning peaksid algama kevadel. Samuti mõeldakse Salme vallavalitsuses selle peale, kuidas tähistada muinaslaeva asukoht.

Salme vallavanema Kalmer Poopuu sõnul on mõtteid igasuguseid ning on ka huvilisi, kes oleksid koha tähistamisel valmis koostööd tegema. Poopuu lisas siiski, et kõigepealt oodatakse ära arheoloogiliste kaevamiste tulemused, et siis juba täiendava info abil kohatähistus välja mõelda.

Vallavanem ei välistanud, et esialgu pannakse muinaslaeva leiukohale vaid tagasihoidlik selgitav tekst ning hiljem mõeldakse välja midagi suurejoonelisemat.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 15 korda, sh täna 1)