Juba noorelt silmad ja selg rikutud

Õpetajate leht,
27. märts

Eestis ollakse harjunud kasutama arvuteid varajasest lapsepõlvest alates, seetõttu võivad juba väga väikestel lastel tekkida terviseprobleemid.
Uurimustest on selgunud, et lasteaialastel on liigsest arvuti taga istumisest tingitud terviseprobleeme.

Arvuti liigne kasutamine võib viia selleni, et aina sagedamini hakatakse diagnoosima kroonilisi tervisehädasid: probleemid silmadega (sh nägemise halvenemine, silmade kuivus, punetamine ja kipitamine), migreenilaadsed peavalud, karpaalkanali sündroom, luu- ja lihaskonna vaegused. Kõiki vaevusi on lihtsam ja odavam ennetada, kui juba väljakujunenud haigusi ravida. Noori tuleb õpetada varakult arvutit õigesti kasutama

Minu 2007. aastal Eestis tehtud magistritöö “Interneti/arvuti kasutamise trendid ning nende võimalikud negatiivsed mõjud lastele ja noortele” eesmärk oli selgitada, millised on arvutikasutamise negatiivsed mõjud laste tervisele.

Kõige enam esines silmaprobleeme – tervelt 61%-l lastest ja noortest. Kõik seitse intervjueeritavat kurtsid, et silmad väsivad ja valutavad ning on pidevalt punased, nägemine on halvenenud jne. Selgus, et kodudes ei piirata piisavalt laste arvutis olemise aega – 78% vanematest ei tee seda peaaegu üldse.

Magistritööst selgus, et õpilased, keda sai Youngi (1996) internetisõltuvuse testi alusel liigitada internetisõltlasteks, kaebasid oluliselt tihedamini terviseprobleemide üle. Näiteks valutasid neil silmad, pea, selg ja käed palju sagedamini kui mittesõltlastel. Kui arvuti taga veedetakse tunde, on oluline pöörata tähelepanu istumisasendile.

Kõige sagedamini kannatavad arvuti liigkasutamise tõttu silmad, samuti kurdavad paljud, et neil valutab selg, käsi või pea. Arvuti liigsest kasutamisest tekkinud silmahädad ning luu- ja lihaskonna vaegused võivad tulevikus kujuneda rahvatervise üheks suurimaks probleemiks.

Helena Uri
Tallinna Ülikooli
sotsiaaltöö magister

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 62 korda, sh täna 1)