Paastumarjapäev viis naised Mustjalga (1)

Paastumarjapäev viis naised Mustjalga

KÜÜNAL ESIEMADE MÄLESTUSEKS: Laine Tarvis süütas paastumaarjapäeval Mustjalas küünla emade ja vanaemade mälestuseks. Valget põlle ja pearätti kantakse sel päeval halbade vaimude eemalhoidmiseks.
Rita Loel

Läinud kolmapäeval said nelja Saaremaa naisorganisatsiooni liikmed kokku Mustjalas, et koos sealse kooli folkloorirühmaga Sõluk elustada esiemade kombeid.

On ju paastumaarjapäev rahvakalendris olnud aastasadu suurim naiste püha. Sõluki juht Helje Raaper tunnistas kokkutulnud naistele esmalt, et tegelikult alustasid nemad tüdrukutega paastumaarjapäeva kombe kohaselt varahommikul Tamme sadamas, mil laulsid tõusma päikese.

Saaremaa naiste ümarlauda juhtiv ning päris mitmesse naisorganisatsiooni kuuluv Laine Tarvis oli see, kes maanaiste ühenduse Saare Naised, Mustjala kodukultuuriseltsi Koit, IRL-i naisklubi ja Naiskodukaitse esindajad Mustjalga kutsus.

Laine Tarvise sõnul on ta käinud paastumaarjapäeva tähistamas nii vabaõhumuuseumis kui ka Viljandis, ning arvas, et viimane aeg oleks elustada see suur naiste püha ka Saaremaal. “Eks te nüüd siin näete, kuidas asi käib, ja järgmisel aastal saate juba oma kodukohas midagi ette võtta,” märkis Helje Raaper.

Eriti südamlikuks kujunes naiste vestlusring, kus räägiti oma emadest ja vanaemadest – mis olid nende nimed, mida nad tegid ning milliseid õpetussõnu oma lastele ja lastelastele ellu kaasa andsid. Laine Tarvis, kes süütas ka küünla samale päevale jääva küüditamise aastapäeva ning represseeritud saare naiste mälestuseks, nentis, et ehk ongi sel päeval ilus meenutada seda rasket sündmust, kuna ka see pani naiste õlule suure ja raske koorma.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 39 korda, sh täna 1)