Lugeja kiri: President Lennart Meri sünniaastapäeva eel (2)

Kallid Läänemere ranna inimesed! Kolmapäeval langetasime pea mälestamaks Siberisse küüditamise 60. aastapäeva.

Täna tuleb vaadata homsesse. Sel nädalavahetusel möödub 80 aastat president Lennart Meri sünnist. Ta sündis minu vanaema ja vanaisaga ühel aastal – 1929. Lugedes tema raamatuid, oskan näha paralleele oma vanavanemate elus.

Alati on meie peres tähtsaks peetud õppimist ja peretraditsioone. Ka Nõukogude okupatsiooni aastatel peeti jõule. Mu ema ei astunud kunagi komnooreks, sest kodust olid kaasa võetud õiged väärtushinnangud teadmaks ja hoidmaks eesti keelt ja meelt.

Jätan oma tänased mõtted raamatukokku kõigile lugemiseks. Ma arvan, et oleme võlgu Lennart Merile, kes oskas oma suurte teadmiste ja kogemustepagasiga teha ainuõigeid otsuseid Eesti Vabariigi taasiseseisvumise nimel.

Lennart Meri kirjutatu põhjal võin öelda, et just hariduse ja haritusega oleme murdmatud nii siin Eestis kui ka igas maailmanurgas. Hoides oma peret, kodu ning säilitades vanu kombeid ja traditsioone – meie reliikviat –, viime edasi eestluse elujõutuld. Meie igapäevastest käitumismustritest õpivad meie lapsed ja lapselapsed.

Saame oma väärtushinnangud kodust. Meil on igaühel vabadus valida oma tee. Arendada oma keeleoskust, õppida, tõsta töökultuuri, mõista teaduspõhise hariduse vajalikkust ja lugeda. Raamatutesse on talletatud aastatuhandete vanused teadmised.

Küsida eneselt, kuhu tahad elus jõuda? Mida uurida? Milliseid külgi endas arendada? Mis on see, mida pead tegema, et su unistused täituksid? Meil on vabadus mõelda.

President Meri sõnade kohaselt on merepiir eestlaste suurim rikkus. Oleme ainsad maailmas, kellel on Läänemeri. On ta rootslastel ju Idameri. Meile, Läänemaa inimestele, on meri ja rannajoon lahutamatu osa meist enestest, meie elulugudest.

Koostan ja kirjutan sellel aastal raamatu Kõinastu saare inimestest ja nende mälestustest. Olen sama vana, kui oli Lennart Meri oma esimese raamatu kirjutamise aegu. Lennart Meri on üks minu suurtest eeskujudest.
Loodan, et hoiate oma lähedasi ja toetate neid igas ettevõtmises.

Me ei tohi olnut unustada. Õppigem rohkem andestama ja üheskoos töötama. Nii püsivad vaimsed väärtused ja säilib meie põline kultuurihäll. Hoiame ja kaitseme seda üheskoos. Palju õnne, president Lennart Meri! Meie südames ja vabades mõtetes elad sa ikka edasi.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 40 korda, sh täna 1)