Loodushetk: Kevad on eriline aastaaeg

Loodushetk: Kevad on eriline aastaaeg

Talvine lumekupp (Eranthis hyemalis).

Kevad pole nagu külaline, kes koputab uksele, astub tuppa ja kohal ongi. Kevad tuleb pikkamööda ja esimesed märgid ta tulekust looduses teevad erilist heameelt.

Kevadel kui märksõnal pole lühikest ja ühest määratlust, ta on üks aastaaegadest, mida iseloomustavad ilmastikuolud ja neist olenevad seaduspäraselt korduvad loodusnähtused. Kevade saabumist näitavad kevadlillede õitsemise algus, rändlindude saabumine. Aga ka muutunud valgus, heledates toonides taevas, lume sulamine ja kevadvee voolamine kõrgematest kohtadest madalamale.

Mu kodukülas öeldi märtsi alguses, et väljas lõhnab juba kevadiselt. Kevad on aastaaegadest erilisim, mille saabumist tervitatakse erinevate ettevõtmistega: kontsertidega, jooksuga kevadesse, pidudega. Kevade on kauneim aeg, mis algab talve järel, laulab Kihnu laulik Virve.

Esimesi lumikellukesi märkasin Kuressaares Campuse Rootsi tänava maja seina ääres juba veebruari lõpupäevil. Vahepeal jäid lilled lume alla, kuid nüüd on neid näha pea kõikides aedades. Esimeste õitsejate seas lillepeenras on ka kollaseõieline talvine lumekupp, Lõuna-Euroopast pärit liik. Lumekupp õitseb sellest hetkest, kui lumi peenralt sulab ja avab õied ainult päikeselise ilmaga. Pööripäeval anti teada ka õitsvatest sinililledest Kevade tänava eraaias, kuid pühapäeval Loode tammikus sinililli veel õitsemas ei leidnud. Õitsevad aga märtsikellukesed.

Ja tulevad rändlinnudki. Hiiumaal silmati kuldnokki 5. märtsil. Mati Martinson teatas, et Sõrves nähti rändelt saabuvaid kuldnokki 12. märtsil, samal ajal tulid ka esimesed sookured. Leisi valla ühes külas nähti kahte kuldnokka päev hiljem. Kuressaare linnapargis laulsid kuldnokad möödunud laupäeval juba suure hoolega.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 35 korda, sh täna 1)