Kuressaare vähendab palku aprillist pea viiendiku võrra (34)

Kuressaare vähendab palku aprillist pea viiendiku võrra

LINN LÄHEB TÖÖTAJATE PALGA KALLALE: Raha tuleb nüüdsest lugeda hoolsamalt. Tuhanded kroonid palgakaotust lööb siiski paljude elu segamini.

Kuressaare linnavalitsuses koostamisel oleva negatiivset lisaeelarve järgi vähendatakse kulutusi 24 miljoni krooni võrra, seejuures vähenevad linna hallatavate asutuste töötajate palgad 18%.

Kärped puudutavad Kuressaare linna 24 allasutust 494 töötajaga – linna koole, lasteaedu, kultuuriasutusi ning osaliselt ka sihtasutusi. Palkade kärpimine ei puuduta õpetajaid, küll aga koolijuhte, kes saavad töötasu linnaeelarvest.

Linnavalitsuse teatel on kõikide valdkondade ja linna hallatavate asutuste juhtidele antud kontrollarvud eelarvekulude vähendamiseks. Nii majanduskulude kui ka palgafondi vähendamine on 18% veebruari lõpus kinnitatud eelarve mahust.

Näiteks Haapsalu linnavalitsus kärbib allasutuste töötajate palku 13% ning see puudutas 350 inimest, nagu kirjutas ajaleht Lääne Elu.
“Oluline on, et kõik linna töötajad mõistaksid kärbete vajalikkust ja möödapääsmatust,” sõnas Kuressaare abilinnapea Kalle Koov.

Linnale kuuluvates asutustes töötavatele inimestele on juba laiali saadetud töölepingulisad, millega “korrigeeritakse töötaja palgamäära”. Selle lisa järgi jõustub muudatus allakirjutamise hetkest ja rakendub 1. aprillist.
Töötajad ei pruugi töötasu muutvale lepingulisale alla kirjutada, kuid sellisel juhul võib neid Oma Saare andmeil oodata koondamine.

Praegu 6000-kroonist kuupalka teeniv Kuressaare lasteaednik Mai (nimi muudetud) ütles Oma Saarele, et eilne palkade alandamise teade lõi ta väga rööpast välja. Naise sõnul on 1000 krooni kaotus kuu eelarvest tõsine pauk, sest tema pere puhul tähendab see praktiliselt nädala söögiraha.

18% on liga palju

Mai märkis, et palkade alandamise jutud olid ju ette teada, kuid tema eeldas palga alandamist kuni 10 protsenti. “18 protsenti tuli ikka väga ootamatult,” tunnistas ta.

Lasteaiaõpetaja sõnul tundub talle kõikide töötajate n-ö ühe vitsaga löömine veidi ebaõiglane, sest pigem võinuks tema sõnul rohkem raha ära võtta kõrgepalgalisematelt ja jätta madalat palka teenivatele inimestele rohkem hingamisruumi.

Mai lisas, et ei kujuta ette, mida peaksid tegema lasteaiaõpetajate abid, kelle palk on kogu aeg kõlkunud miinimumi peal. “Ja riigikogul ei saa kuidagi palku vähendada,” tõi ta välja asjaolu, mis käib paljude inimeste sotsiaalse närvi pihta.

“Ega mulle nii suures mahus palga vähendamine ei meeldi, kuid eks tuleb ka linnavalitsuse väljapääsmatust olukorrast aru saada,” ütles Oma Saarele üks Kuressaare linna allasutuse töötaja. “Samas on praegusel ajal oluline, et üldse töö on ja ei pea töötu abirahast elama.”
Negatiivne lisaeelarve esitatakse linnavalitsuse istungil seisukohavõtuks 10. märtsil.

Eelarve kulusid käsitletakse kolmes kategoorias: eraldised kolmandale sektorile, personalikulud ja majanduskulud.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 26 korda, sh täna 1)