Rumeenlased nuiasid raha ja kaastunnet vähihaigele (8)

Rumeenlased nuiasid raha ja kaastunnet vähihaigele

TÜLITASID LINLASI: Kuressaare elanikud ei kippunud rumeenlasi rahaliselt toetama ning politsei saatis välismaalased minema.

Politsei palus eile Kuressaare Rae keskuse juurest lahkuda välismaalastel, kes möödujatele lilli pakkudes ja samal ajal leukeemiahaige poisi pilti näidates inimestes kaastunnet püüdsid äratada, et neilt siis annetusi paluda.

“Nad pakkusid lilli ja näitasid möödujatele poisi pildiga paberit,” ütles Oma Saarele naine, kes eile umbes kella nelja paiku toimunud vahejuhtumit pealt nägi. “Inimesed raha andma küll ei kiirustanud, pigem üritasid kiiresti
eemalduda,” lisas ta.

Kolmeliikmelist kahtlast seltskonda kontrollima tulnud politseipatrull kutsus appi piirivalvurid. Nood kontrollisid dokumente ja tuvastasid, et tegemist on Rumeenia kodanikega, kes viibivad Eestis seaduslikult.

Kas kerjamine?

Politseiniku sõnul läks aga kahe tütarlapse ja ühe noormehe tegevus vastuollu Kuressaare avaliku korra eeskirjaga ning seltskonnal paluti lahkuda. Ametlikku selgitust politsei eile lehe trükkimineku ajaks ei jõudnud anda.

Samas pole Kuressaares eelmisel aastal kehtima hakanud avaliku korra eeskirjas kerjamise kohta midagi märgitud. Erinevalt varem kehtinud eeskirjast võttis linnavalitsus kerjamise temaatika uuest määrusest välja, leides, et pole mõtet koormata eeskirja punktiga, mida pole rakendatud või mis ei ole Kuressaares probleem.

“Kui nüüd seetõttu, et kerjamiskeeldu pole, tekib olukord, et linnavahe on täis kätt sirutavaid…, siis kui kaua nimetatud punkti sisseviimine avaliku korra eeskirja aega võtab? Kolm-neli nädalat,” rääkis Kuressaare abilinnapea Kalle Koov mullu kevadel ajalehele Meie Maa.

Tegutsesid Tallinnas

Mullu detsembri alguses kimbutas täpselt sama seltskond inimesi Tallinnas Tammsaare pargis, kinkides möödujatele lilli ja küsides samal ajal annetusi.

Siis asjast kirjutanud Õhtulehe teatel oli neil kaasas kiletatud eestikeelne trükitähtedega tekst, milles palutakse annetust kolmeaastase leukeemiahaige venna raviks Moldovas.

Umbes kahekümnestest piigadest üks rääkis pisut inglise keelt ja nimetas end Isabeliks. Midagi täpsemalt ta väidetava venna kohta ei rääkinud. Sarnast kommet raha teenida kohtab ka Helsingis, kus “tasuta” lilleõie vastuvõtnult küsivad sageli just moldaavia rahvusest inimesed 5 eurot.

Taolisi juhtumeid on kirjeldatud Perekooli foorumis: “Mulle tuli ligi noor tüdruk ja ulatas valge pisikese roosi. Siis tahtsin edasi minna ja korraga võtab tütarlaps põuest suure lehe, millele oli kirjutatud umbes nii: “Mina olen Daniel, mul on leukeemia, palun toetage mind rahaliselt” vms,” kirjeldas foorumis üks naine.

Põhja politseiprefektuuri pressiesindaja Martin Luige sõnul sellises tegevuses midagi otseselt seadusevastast pole. “Kõigil inimestel tuleks mõista, et nad pole pärast lille vastuvõttu kohustatud annetust tegema. Lille kinkimisel ja müügil on vahe.”

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 26 korda, sh täna 1)