Juhtkiri: Tava, mis ei ole levinud

Juhtkiri: Tava, mis ei ole levinud

 

Hiljaaegu väljareklaamitud põletusmatuste korraldamine tekitas küsimuse, kas see on ikka Eesti seaduste järgi lubatud. Kuigi põletusmatus on viikingiteaegne tava, võib öelda, et mitmete seaduste sätete tõttu ei ole sellist toimingut tänapäeval teha võimalik.

Väidetavalt ei riivata sellega ka kellegi usuvabadust, sest kadunuke on soovi korral võimalik lasta tuhastada krematooriumis. Seal on vastavad seadmed ja protsess on kontrolli all.

Kes sellega ei lepi, korraldab matmise viisil, mis on kristlikus maailmas aastasadu kasutusel olnud. Ka riigikogu menetluses olev kalmistuseadus paneb asja üheselt paika. Tuhastamise koht on krematoorium.

Vastuolu tekiks ilmselt ka keskkonnakaitset reguleerivate seadustega. Aga pakutud idee muinasaegseid traditsioone elustada on muidugi tunnustamist väärt. Eesti inimesel ideesid ikka jätkub, ent parem oleks, kui need ka seaduste ja heade tavadega kokku läheksid.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 17 korda, sh täna 1)