Veterinaari surm võttis Lümanda loomapidajatelt kindlustunde (3)

Lümanda põllumajandustootjad on mures, et valla volitatud vet-arsti surm halvendab oluliselt loomade raviteenuse kättesaadavust vallas.

“Meil oli siin väga tubli loomaarst, nüüd teda pole enam ja see on meile suur kaotus,” ütles Oma Saarele Lümanda valla talunik Helju Tarkmeel, viidates Lümanda ja Kihelkonna valla volitatud vet-arsti Ülle Roosa surmale jaanuaris.

Ülle Roosa oli Lümanda põllumeestele nii valla volitatud veterinaararst, kes tegeles paberimajandusega ja viis karjas läbi riiklikku kontrolli, kui ka loomade raviarst, kelle loomapidaja võib endale ise valida.

Helju Tarkmeele sõnul ongi probleem just raviarsti puudumises, sest Lääne-Saaremaal pole praegu üldse loomaarsti, keda hädaolukorras välja kutsuda.

Nii on Tarkmeel veterinaari puudusel käinud ise külanaiste lambaid üle vaatamas, ka loomade seemendamist tulevat nüüd loomapidajal endal teha.

Lihaveiste kasvatusega tegelev OÜ Landhord Trading omanik Margus Männik kurtis, et õnneks ei ole tema loomad viimasel ajal haiged olnud, kuid veterinaariteenuse koha pealt on ettevõtte seis praegu üsnagi nutune.
Endine valla vet-arst oli Männiku sõnul hästi tubli inimene, kes elas ise Lümandas ja oli alati kättesaadav.

“Ta jälgis ise mu loomi, käis koeraga jalutades ühtlasi ka minu karjamaalt läbi,” rääkis Männik. “Ta tundis mu loomi vaatamata sellele, et mul on neid sada tükki, ja teadis nende probleeme peast,” lisas Männik.

Veisekasvataja tõdes, et senisel tasemel veterinaari hoolitsus on pärast Ülle Roosa surma lakanud tema farmi jaoks olemast.
“Eks häda korral ikka arsti leiab, aga järjepidevat valvet mu loomadel arsti poolt enam pole ja vaevalt et tuleb ka. Ülle oli selle koha pealt super-super!!!” lausus Margus Männik.

Veebruari esimesel nädalal kinnitas Saaremaa veterinaariakeskus Ülle Roosa tööpiirkonna ümberjagamise, mille kohaselt hakkab Lümanda valda teenindama Salme ja Torgu veterinaar Liis Pärtel ja Kihelkonna valda Mustjala vet-arst Toivo Lõhmus, kelle teenindada jääb nüüd ka kogu Kärla vald.

Lümanda vallavalitsuse saadetud teates on öeldud, et Liis Pärtel võtab Lümanda loomapidajaid vastu Kuressaares.

Liis Pärtel ütles Oma Saarele, et kavatseb loomapidajate probleemidega siiski ka kohapeal tegelemas käia. “Kuigi volitatud vet-arst ravitööd tegema ei pea, aga kui on mingid probleemid vaja lahendada, eks ma tulen ikka kohale ka. Kui on suur häda, katsun aidata,” rääkis Pärtel.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 67 korda, sh täna 1)