Kärla puidufirma Rixmarc kogub tuntust (6)

Kärla puidufirma Rixmarc kogub tuntust

ABIKAASA NÕUANNE KULUB ÄRA: Riivo Mesila abikaasa Anneli, kes enda sõnul hobi korras raamatupidaja, on firma asjadega kursis.

OÜ Rixmarc omanik Riivo Mesila Kärlalt on autospordiringkondades tuntud rallisõitja, kes kaardilugejana võitnud veoautode ja Moskvitšide (mossede) klassis koos Priit Liblikuga hulga auhinnalisi kohti, sealhulgas mitu meistritiitlit nii kodusaarel kui ka mandrimaal. Vahest vähem teatakse staažikat rallimeest kui hinnatud tislerit, kellel on Kärla vallas oma puidutöötlemisfirma OÜ Rixmarc. Pere- või täpsemalt ühemehefirmale mõtles nime välja Riivo abikaasa Anneli. See on tuletatud Riivo ja pere pesamuna Marcuse eesnimest.

Poolemiljonilise aastakäibega puidufirma OÜ Rixmarc on oma loomisest saati, 2007. aasta algusest tuntust kogunud nii koduvallas Kärlal, kogu Saare maakonnas kui ka mandrimaal, põhiliselt Tallinnas. Tõsi, enne osaühingu loomist töötas selle omanik Riivo Mesila FIE-na.

Tislerina on nüüdne firmaomanik ja ühtlasi töömees leiba teeninud varasematel aastatel mitmes puidufirmas. Ameti sai Riivo Mesila selgeks Pärnus ja Soomes Turu linnas õppides. Kogemused on tulnud tööga ja pole asja, millega vilunud tisler hakkama ei saaks.

OÜ Rixmarc on mööbli, uste, akende, treppide tootmise ja restaureerimise ning müügiga tegelev ettevõte. Firmaomanik on esikohale seadnud kliendi soovid ja kvaliteedi. See ongi ühemehefirmale taganud pideva töö.

Edaspidise suhtes on meistrimehest firmajuht küll natuke skeptiline, sest tänavu on tellimuste hulk üksjagu kahanenud.
Hindadest rääkides ütles Mesila, et need sõltuvad ennekõike materjalidest ja valmistatava eseme tehnilisest keerukusest.

“Igale kliendile personaalselt lähenedes, kliendi soovide ja eelarvega arvestades leiame alati parima lahenduse,” rääkis ettevõtja paindlikust koostööst.

Mõisamajast ja hilisemast kroonu saunast sai puiduvabrik

Kunagisse Kärla mõisahoonesse ehitasid N. Liidu soldatid endale sauna ja pesumaja. Pärast kroonumeeste lahkumist võttis 1,2 meetri paksuste kiviseintega mõisahoone oma kasutusse kohalik kolhoos, rajades sinna puidutöökoja. Riivo Mesila ostis sajanditevanuse ehitise OÜ-lt Karujärve Kämping kuus aastat tagasi, kui veel FIE-na tegutses.

“Osaliselt oli sisseseade olemas. Palju olen ise juurde soetanud. Nüüd on igasuguseid puutööpinke ja masinaid 20 ringis. Osa neist on juba üsna vanad ja tahaksid välja vahetamist, aga uued töövahendid on väga kallid. Pean veel vanadega jätkama,” rääkis Riivo.

Kõige uuem seade on briketimasin. Esimesed tonnid kõrge kütteväärtusega puidubriketti on juba kaubaks läinud. Briketti on Riivo pakkinud paari-kolmekümnekilostesse kottidesse.

Nõnda saab ahju-, pliidi- või kaminakütet turustada ka väiksemates kogustes. Praegu sellise väärt kütte järele nõudlust igatahes on.
Puidust uksed on endiselt nõutav kaup ja uste valmistamisega Riivo Mesila Kärlal alustaski. Järgnesid köögikapid, aknaraamid või õigemini aknad, sest tellijale valmistatakse nii klaaspakett- kui ka ühekordse klaasiga aknaid. Materjal, värvitoonid ja viimistlus on kõik kliendi valida.

Lisaks köögimööblile saab Rixmarcist tellida toole, pinke, laudasid, ka lapsevoodeid ja suuremaid asemeid, kõike, mis mahub sõna mööbel alla.
Treppe teeb Riivo Mesila ka. “Trepp on ehituskonstruktsiooni osa, millele esitatakse sageli keerulisi nõudeid. See peab olema praktiline, mugav, nägus, sobima interjööriga jne. Materjal, toonid ja viimistlus on kliendi valida,” tutvustas tisler treppide tegemist.

Eile näitas meister lehemehele suuri tammepuidust “poolfabrikaate”, mis ootavad töötoas meistrikätt, et neist järjekordne trepp valmiks.
Kes siis on Kärla puidumeistri kliendid? Tellimusi on tulnud kõikjalt Saaremaalt, aga ka Ruhnu saarelt, Tallinnast ja teistestki Eestimaa linnadest.

Riivo Mesila on mees nagu orkester, kes võtab ise tellimusi vastu, käib tellija juures kodus akna, ukse või mõne mööblieseme mõõtusid võtmas, teeb vajaliku asja oma töökojas valmis ja viib siis kliendile kohalegi. Täispakett.

Ehitusfirmadegagi on koostöö kenasti laabunud. “Hinna ja kvaliteedi suhe peab paigas olema. See tagab püsiva töö,” teeb Riivo Mesila oma kogemustest järelduse.

Lähimatest klientidest nimetab Riivo restaureeritava Pidula mõisa omanikke. See töö on aga ka tsükliline. Kõik oleneb sellest, kuidas mõisaomaniku rahakott võimaldab töid ette võtta.

Hea klapp on Rixmarcil ehitusfirmaga Karukell. Pooleli oleva tammepuust trepigi tellis see firma. Aasta alguses lõpetas Mesila suurema tellimuse migratsiooniametile. See maja sai Kärlalt uued aknad.

Puidu ostab ettevõtja suures osas sisse. Põhiliselt hangitakse see Javicarist. Riivol oli ka mõttes oma puidukuivati ehitada, kuid vargad panid selle seadmed Kõrkkülast pihta.

Praegune tootmishoone ootab samuti korrastamist. Mõisamajale on vaja teha iluravi.
Katlamaja ehitus on pooleli. “Praegu on raske öelda, millal saan jätkata. Kõik sõltub üldisest majanduslikust olukorrast,” arutles ettevõtja.


OÜ Rixmarc

www.rimeri.ee
Asutatud 2007. a
Kärla vald
Omanik ja tegevjuht Riivo Mesila
Aastakäive 0,5 miljonit krooni

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 389 korda, sh täna 1)