Ruhnu lähedalt leiti Läänemere jaoks uus liik (2)

Ruhnu saarest kagus asuva Gretagrundi meremadaliku põhjaloomastiku liikide seas avastati seni Läänemeres varem kohtamata liik, lõhkjalaliste hulka kuuluv Paramysis intermedia.

Lõhkjalalised kuuluvad koorikloomade ehk vähkide hulka ning kujult meenutavad nad garneele või krevette, olles aga märksa saledamad.
Põhjalähedases vees toituvad lõhkjalalised igasugusest orgaanilisest pudemest taimedel, vees ja veekogude põhjal ning ka elusorganismidest – näiteks zooplanktonist.

Eesti vetes on leitud seitse lõhkjalaliste liiki. Viis neist on Eesti merevetes alati levinud. Ülejäänud kaks liiki on meie vetesse kalade toiduks sisse toodud. 1974–1977 üritati Paramysis intermedia’d Aasovi merest Peipsi järve tuua, kuid hiljem pole teda sealt leitud. 2007. aasta suvel tuvastati liigi olemasolu Narva-Jõesuus Narva jõest.

Paramysis intermedia leiti Eestimaa looduse fondi projekti “Gretagrundi madala piirkonna põhjaelustiku ja elupaikade inventuur” käigus. Eelmise aasta märtsis alustatud aasta aega kestev projekt näeb ette kogu madalal läbiviidavaid linnustiku, kalastiku, merepõhja elustiku ja elupaigatüüpide uuringuid.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 37 korda, sh täna 1)