Festival “Meretagune asi” kutsub osa saama vendade Tuulikute loomingust

Festival “Meretagune asi” kutsub osa saama vendade Tuulikute loomingust

ESITADES TUULIKUT: Festivali idee autor ja kunstiline juht Lea Kuldsepp esitamas Jüri Tuuliku loomingut Kuressaare kultuurikeskuses.

Veebruarikuu 27. ja 28. päeval on kõik teatri- ja kirjandussõbrad oodatud Saaremaa Rahvateatri ja Kuressaare Linnateatri korraldatud harrastusteatrite festivalile “Meretagune asi”, mis tänavu on pühendatud vendadele Ülo ja Jüri Tuulikule. Festival sisaldab kuuldemängunädalat, teatri- ja kirjanduskonverentsi ning tervet päeva Jüri Tuuliku näitemänge.

Festivali kunstilise juhi Lea Kuldsepa sõnul idanes festivali idee välja rahvateatri väikesest mõõnaperioodist: “Et mõõnast välja tulla, oli tarvis midagi uut ja varemolematut. Mõte hakkas liikuma ja mõeldes Saaremaa kirjanike ja rahvateatri 46 tegevusaasta mängukava peale kooruski välja selline viieaastane festival, mis juhiks kõikide kirjandus- ja teatrihuviliste tähelepanu meie oma saare kirjanikele.”

Festival oma saarte maa kirjanike loomingu tähtsustamiseks

Kuldsepa sõnul ongi festivali põhiline sõnum kantud patriotismist – et tunnustada omakandi kirjanikke. “See ei ole selles mõttes traditsiooniline teatrifestival, kus valitakse välja parim mees- ja naisnäitleja ning lavastus. Meie midagi niisugust ei tee, vaid kutsume kõiki harrastusnäitlejaid oma repertuaari rikastama Saare- ja Muhumaa näitekirjanike loominguga.

“Alustasime Tuulikutest, sest viimastel aastatel on Jüri Tuulik olnud väga popu-laarne, seda näitab festivalgi. Me ei ole ju midagi muud teinud, kui korjasime kokku need trupid, kes on viimasel ajal Tuulikut mänginud, ja neid sai päris palju,” nentis Lea Kuldsepp. “Õnneks on Tuulik väga mitmekülgne, lisaks näitekirjandusele on ta ka üks viljakamaid kuuldemänguautoreid eesti kirjanike seas. Seetõttu on hea võimalus tuua välja kõik tema tugevad küljed. Muuhulgas kuuleb ka tema tõlkeid.”

Kuuldemängunädal Kadi raadios algab esmaspäeval, 23. veebruaril kell 18 kuuldemänguga “Kolm päeva Kreekas”, teisipäeval kell 15 saab kuulata “Ameerika mägesid”, kolmapäeval kell 18 “Sajandi lõppu” ning reedel, 27. veebruaril kell 18 lõpetab nädala “Linnusita”.

Reede keskpäeval avavad Kuressaare Linnateatris teatri- ja kirjanduskonverentsi “Ah, need meie poisid!?” Tõnu Aru ja Eve Esteri dokumentaalfilm “Armastusega Abrukalt ja tagasi”.

“Ma usun, et see eelmisel suvel tehtud film on väga huvitav ning saarlastel ei ole olnud võimalik seda varem kusagil näha,” kutsus Kuldsepp kõiki saarlasi filmist osa saama. Kell 14 järgneb ettekannete osa, kus saavad sõna teatrikriitik, Raadio Teatri toimetaja Pille-Riin Purje, tõlkijad Anna Žigure ja Mati Sirkel, kirjanikud Andrus Kivirähk ja Maimu Berg.

Ettekannete vahel loeb Ülo Tuulik oma loomingut ning õhtul kell 19 etendub Saaremaa Rahvateatri esituses Jüri Tuuliku “Abruka aeg”, mille on lavale seadnud Aleksander Eelmaa ja Garmen Tabor.

Laupäeval mängivad Jüri Tuuliku loomingut Haapsalu Randlane, Tabivere harrastusteater, Tornimäe kultuurimaja näitering, Saaremaa ühisgümnaasiumi Kreputlased ja Suure-Jaani näitering.

Festivali peakorraldaja lisas, et kindlasti peaksid konverentsile tulema ja filmi vaatama just koolide vanemate klasside õpilased. “Usun, et nemad saavad oma teadmiste ringi tunduvalt laiendada,” sõnas Kuldsepp, kes ise konverentsi ka juhib.

Kogu festivali projekt hõlmab viit aastat. Järgmise aasta festival on kavas pühendada Aadu Hindile, kelle sünnist möödub sajand. Aastal 2011 mängitakse August Mälku, 2012 Juhan Smuuli ja 2013. Albert Uustulndi.
Pileteid etendustele saab osta linnateatri kassast, ühe etenduse pilet maksab 40 krooni, festivalipilet 150 kr. Film ja konverents on tasuta.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 41 korda, sh täna 1)