Saarlased käivad Võrumaal lund ja mägesid nautimas

Kui mandrirahvas käib suviti Saaremaal suvitamas, siis saar­lased tulevad Haanjamaa kuplite vahele talve otsima.

Viis päeva olid Võrumaal Kurgjärvel õppe- ja suusa­laagris Kuressaare gümnaasiumi kaheksandate klasside õpilased. Projektijuht Renate Pihli sõnul oldi Haanjamaal talve nautimas juba neljandat aastat.

Suusatamise kõrvalt käisid saarlased Suurel Munamäel, toimus kirjandustund Kreutzwaldi majamuuseumis, peeti eestluse päeva ja käidi metsavendade radadel Vastse-Roosas Metsa­venna talus ning kohtuti Rõuge ja Valga põhikooli õpilastega.

“Kui viie päeva jooksul õpitud erinevad suusatehnikad käes, siis toimuvad enne ärasõitu ka võistlused,” ütles Renate Pihl üleeile lõunaajal. Lapsed huilgasid sel ajal Metsavenna talu mäel. Sealt kihutati alla suuskade, kelkude, tuubide ja lumelaudadega, sageli ka omaenese taguotsal. Eesmärgiks oli ikka kiiresti ja kaugele liuelda.

Õpetaja Maria Pärn vaatas, kuidas 66 noort saarlast lustib ja ütles, et iga-aastane sõit Võrumaale on kaheksandate klasside laste jaoks oodatuim üritus. “Meil Saaremaal pole ju õiget lund ega mägesid. Lapsed naudivad siinset talve ja küllap ka seda, et viis päeva saab õppetööst eemal olla,” ütles ta.

Pärast liumäge ootas lapsi kuum supp, seejärel jutustas taluperemees Meelis Mõttus Vastse-Roosa kandis tegutsenud metsavendadest. Koos lauldi ka mitu vägevat metsavendade laulu.

Ivi Kaarna

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 13 korda, sh täna 1)