Pöide taidlejad meenutasid möödunut

Pöide taidlejad meenutasid möödunut

LAULUD NÜÜD LÄHEVAD: Pöide meesansambel saab tänavu viiekümneaastaseks. Kuigi mehed praegu pidevalt ei harjuta, näitasid nad laupäeval head lauluvormi.

Laupäeval Tornimäe rahvamajas sõbrapäeva pidu pidanud Pöide valla taidlejad meenutasid ammumöödunud aegu. Kokkutulekul “Sõber, meenuta aegu!” andis aastakümnetepikkusest taidlustegevusest põhjaliku ülevaate valla kultuuritöö kuraator Evi Ringmäe. Ettekannet illustreerisid ajaloolised fotod suurel ekraanil. Laval astusid üles rahvatantsijad, lauljad, deklamaatorid ja pillimängijad. Oma tegemistest pajatasid taidluskollektiivide staažikad juhid ja lauljad, tantsijad, pillimehed.

Külalisesinejaiks olid seekord kutsutud lõõtspillimängija Meelis Mereäär Muhust ja Herman Vesiaid Orissaarest. Kahemehebändi lood meelitasid tantsupõrandale kogu taidlejatepere.
Pidu peeti nagu muiste. Laual olid sült ja salat, leib ja kook ning parasjagu punast kalamarjagi. Kangemat kraami ei tarbitud. Pidutuju oli niigi kõigil ülev.

Valla kultuuritöö juht Evi Ringmäe kutsus taidlusveterane üles mälestusi-meenutusi kirja panema ja vanu fotosid annetama. Õnneks on üksjagu pilte juba kokku korjatud ja arvutisse salvestatud. Mahukast ajaloolisest materjalist kavatseb Evi Ringmäe koostada valla taidluskroonika. Väärt mõte sai üksmeelse heakskiidu. Mõnelgi tantsijal, lauljal, näitemängu tegijal ja pillimehel on aastakümnetepikkusest taidlustegevusest korralik fotoalbum koostatud.

Rahvatantsijad, lauluansamblid, näitemängu tegijad ja pillimehed on aastakümnete jooksul esinenud paljudes maakonna kultuuri- ja rahvamajades, mandri- ja välismaalgi. Meeldejäävatest kontsertreisidest välismaale tehti laupäeval palju juttu. Kõige tõsisemalt võtab tänavust taidlushooaega naisrahvatantsurühm Pöide Piigad, kes üritab pääseda suurele peole Tallinna. Mitmel ülevaatusel laureaaditiitli võitnud rühmal peaks see ka õnnestuma.

Populaarne Pöide meesansambel saab tänavu aga viiekümneaastaseks. Millal ja kus juubelipidu peetakse, seda ei osanud mehed laupäeval veel öelda. Laulumees, endine Pöide vallavanem Eino Kirs tuletas meelde kunagisi kontsertmatku ja üldse taidlejate tegemisi.

Ühel lumerohkel talvel kohtunud Pöide isetegevuslasi vedanud buss kitsal külateel heina vedanud hobuvooriga. Bussijuht, reisijate hulgas tuntud Hundi Aadu (oli mandrimaal hundi alla ajanud) keeldunud tagurdamast, öeldes, et see buss sõidab ainult edasi. Lõpuks leitud ikkagi kompromiss. Aadu oli sunnitud bussi mõnekümne meetri võrra tagurdama, et paarkümmend rege heinakoormatega mööda lasta.

“Mida ma tahan öelda kultuurirahvale? Olge te nagu Hundi Aadu – ikka edasi! Ärge tagurpidi minge!” soovis taidlusveteran praegusele taidlejateperele.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 32 korda, sh täna 1)