NAGU IGA JUMALA REEDE: Öu! Lähme kuhugi! Tavai! (2)

NAGU IGA JUMALA REEDE: Öu! Lähme kuhugi! Tavai!

 

Mis asja sina reedel teed? Oma Saare noor reporter Kristi küsitles tosinat teismelist ning sellest koorus välja, mida teevad tiinekad reedeti. Alljärgnevalt on siin kokku miksitud üks kujuteldav teismeline, kes ärkab reede hommikul ja jõuab koju laupäeva varastel tundidel.

ÄRKAMINE: lahmin õpikud kotti

On reede hommik, kell on seitse ning äratuskell hakkab mängima Panic!at the disco lugu1 “Nine in the afternoon”. Pahuralt ning uniselt panen selle kinni, tõmban kähku käe teki alla tagasi sooja ja leban voodis edasi. Kohe üldse ei taha tõusta. Nii hea unenägu oli ju.

Ootan veel veidi ning siis ajan end voodist välja. Tuba tundub nii külm. Liigun peegli ette ja ehmun. Juuksed nii püsti! Kuidas ma need normaal-sesse asendisse saan? Aeglaselt kapi juurde lonkides mõtlen, mida selga panna. Kapp on ka nii segi. Peaks ära koristama. Leian kena pluusi, panen selga ning liigun taas peegli juurde. Õah2, see soeng… Pluus on siiski kena.

Liigun edasi sööma. Kaks võileiba ja kohv – kõige tüüpilisem hommikusöök üldse. Söök söödud, suundun hambaid pesema. Jälle peegel, jälle see soeng. Hambad pestud, teen justkui tormijooksu oma tuppa ja kohe sirgendajad3 sisse. Miks ei võiks mul küll sirged juuksed olla… Kell on juba 7.35 ja meik polegi veel näos. Viivitamatult teen endale näo pähe4 ning hüppan kiirelt veel peegli eest läbi. Täitsa okei näen välja.

Haaran koti ning hakkan sinna päevaks vajaminevaid õpikuid sisse lahmima. Nii, kott koos ning kell on juba 7.47. Appi, ma pean ju viiekümnest sõbrannadega kokku saama. Kähku jope selga ning välja.

KOOLIS: hakkaks hoopis trips-traps-trulli mängima

Esimene tund. Issakene, kuidas ma ei viitsi5 siin olla. Algab inglise keele tund. Saaks see ometigi läbi. Uni on ikka veel nii suur ning kohe üldse ei suuda keskenduda sellele jutule, mida õpetaja räägib. Ah, hakkaks hoopis trips-traps-trulli mängima. Huvitav, kas pinginaaber oleks nõus.

Teine tund. Keemia. Meie õudus. Kohe üldse ma ei jaga seda keemiat. Äkki tuleb täna töö6. Ma ju ei oska. Ma pole kohe üldsegi seda õppinud. Mida ma teen? Selline närv on sees. Küsin õpetajalt, kas tuleb töö. Eitava vastuse peale langeb justkui tohutu kivi õlgadelt. Palju kergem on olla. Lähen ja istun oma pinki.

Unisus hakkab juba hajuma ning mingi meeleolu on tekkimas. Nii, massivalem… mis see nüüd oligi? Tund polegi nii hull, kui kartsin. Pinginaabriga on üsna naljakas. Ka taga istuvad poisid teevad nalja. Täitsa lõbus on olla. Õpetaja keelab ka korra. Nojah, peaks vist vaiksemaks võtma.
Kolmas tund on vaba… läheks kohvi jooma sööklasse.

Neljas ja viies tund. Kaks eesti keelt ning kontrolltöö. Väldete peale. Ohjahh. Selle konta7 võiks viie saada. Pole ammu eesti keeles viite näinud enam. Juba jagab õpetaja tööde lehti kätte. Kõik juba teevad. Peaks ka hakkama. Oh, nii kerge. Pliiats liiguks nagu iseenesest. Peaaegu on juba valmis. Üks sõna veel. Huvitav, kas valdama nud-vorm on vallanud või valdanud.

Mõlemad nagu sobiks. On see siis laadi- või vältevahelduslik sõna? Ah, ma panen bingot8. Äkki läheb täppi. Okei, annan töö õpetajale ära. Nüüd ta kontrollib. Punane pliiats käes. Teeb seal märke. Huvitav, mis ma sain? “Tule võta töö,” ütleb õpetaja naeratades. Närvis olles võtan õpetajalt töö. Oh, ma ei julge vaadata. VIIS… oota, ongi viis. Nagu mis mõttes? Naeratan õpetajale ning tema noogutab rahulolevalt. Nüüd on tuju juba üsna üleval.

Avastan, et täna on ju reede ning õhtuks polegi veel plaanid tehtud. Uurin, mida sõbrad teevad. Neil ka otseseid plaane pole. “Lähme õhtul välja9,” pakun ma. Teised on üsna kiirelt nõus. Hea. Vähemalt ei pea õhtul kodus istuma. Üks tund veel ja siis ongi piinav koolinädal läbi. Viimane tund justkui kiuste venib ja venib.

Õpetaja on tahvli ees ja ma kohe üldse ei viitsi keskenduda. Mõtlen hoopis, et peaks pärast tundi linna minema. Keegi rääkis, et A&G-s pidi ilusaid pluus olema. “Head nädalavahetust ja olge head, tõstke toolid ka ülesse,” lõpetab õpetaja tunni. Jeee, ongi läbi!

PÄRAST KOOLI: viivitamatult liigume Raesse10

Kell on 13.32 ja kes nüüd minuga linna tuleks? Hakkan sõpradelt küsima, kes viitsiks. Õnneks üks, kellel on auto, on nõus tulema. Sõidame siis kesklinna poole.

Autos paneme muusika valjuks ning laulame kaasa. Ees näeme ühte tuttavat ja laseme talle signaali ning mööda sõites vahetame naeratusi. Kesklinna jõudes pargime auto ning liigume viivitamatult Raesse ja ostame ühe rukkiburksi11. Kõht hakkaski juba tühjaks minema. Burks on täna nagu eriti hästi välja kukkunud. Söödud, liigume AG poole.

Ammu olen mõelnud, et tahaks uut pluusi saada, ning juba uksevahelt märkan ühte toppi, mis karjub minu nime. No selle peab ju ära ostma. AG kotikene näpus, liigun kodu poole. Uni hakkab vaikselt taas võimust võtma. Kell on juba 15.12, kui koju jõuan. Viskan koti nurka, panen mantli riidepuule, lausa langen diivanile, võtan teki peale ning panen teleka tööle. Silmad vajuvad ja vajuvad…

ÕHTUPOOLIK: ema tehtud sööki ei taha

Teen silmad lahti ning ringutan. Siis tuleb meelde, et täna on ka trenn. Kiirelt haaran telefoni, et kella vaadata, mis näitab 16.30. Oh õnneks pole trenni maha maganud. Keha oleks justkui energiat täis pumbatud. Panen koti kähku kokku ning suundun trenni. Jõuan üsnagi täpselt kell 17.00.

Mõtlen ikka, et kui ma oleks enne magama jäänud… Trenn kestab poolteist tundi. Kui see läbi saab, olen võhmal. Helistan isale, et ta järele tuleks. Jalgsi ei viitsi koju minna. Jalad eriti ei kanna ka enam. Koju jõudes hüppan kiirelt duši alt läbi.

Ema on süüa teinud. Toidulõhnad käivad üle pea. Üsna kutsuvad on need, aga mul pole kõht tühi. Aega ka pole. Kell 19 on bändiproov ning sinna tahaks ikka jõuda. Proov toimub KG-s, mis ei asugi kodust väga kaugel. Bändikasse jõudes ootavad vanad näod juba kõik ees. Haaran siis oma bassi ning hakkame oma lugusid mängima. Proov möödub justkui linnutiivul. Omad naljad, omad teemad. Selline mõnus õhkkond.

Taas annab tühi kõht endast märku. Ühe sõbra õde lubas ammu meile süüa tuua. Lõpuks jõuab pärale ning me jääme teda pikkade nägudega vaatama. Kus siis söök on? Mind valdab väike nördimus. Lootsin juba süüa saada. Kuid sellest tundest saab bändikaaslaste naljade ning hästi väljakukkunud lugudega kiirelt üle. Kell on 21 ning meie bändiproov on lõppenud.

PÄRIS ÕHTU: kõik karvased saavad omaks

Õhtu on alles noor ning et mitte lasta reedel raisku minna, lähme ühe tuttava bändikasse. Juba uksevahelt näeme, et tuba on täis igasuguseid karvaseid12. Lisaks on veel telekale, mis bändika nurgas passib, taha pandud telekamäng. Neid pole terve igaviku näinud. Endal kunagi oli Nintendo. Oh, mälestused…

Meenutuse katkestab aga üks kõva pauk. Keegi karvane on pikali kukkunud ja roomab nüüd ühest toast teise. Istume sõbraga maha ning juba kallatakse meile mõned joogid13. Ega ära ei ütle. Joon ühe klaasi, siis juba teise. Tuju tõuseb üsna lakke. Naerda saab palju. Ka kõik karvased on hakanud omasemaks saama.

ÖÖ: äkki jääb politseile vahele

Kui tuju on juba üsna laes, liigume osa rahvaga linnavahele. Kell on juba 23 ning linnas on palju noori. Longime oma pundiga tänavatel ringi. Teeme nalja ja naerame. Istume Rae ees pinkidel ning ka muudes kohtades, kus istuda saab14. Pika kõndimise peale väsivad jalad ju ära. Kui üks koht ära tüütab, liigume edasi. Peatänavatel väga pikalt seisma ei jää. Igaks juhuks. Äkki jääb politseile vahele.

Lõpuks, kui kell on pool kolm, hakkab uni võimust võtma. Lõbu lõbuks, aga silmad kipuvad paratamatult kinni vajuma. Uurin, kas keegi liigub minuga ühte kanti. Õnneks liigubki. Koduteel naerame õhtu jooksul tippnaljadeks kujunenud hetki ja lauseid15.

Kell on kolm, kui lõpuks koju jõuan. Teen vaikselt, et vanemad ei kuuleks. Tasakesi panen jope varna ja… Keegi liigutas kuskil. Korraks kivistun ja kui olen kindel, et kedagi ei tule, liigun päkkadel oma tuppa. Panen pidžaama selga ning lausa vajun voodisse. Mõtlen veel viimast korda möödunud õhtule ja siis tuleb uni…

Kristi Kandima

 


 

SÕNASELETUSED

1Panic!at the disco – jumala hea bänd
2Õah! – väljend puhuks, kui näed midagi õõva tekitavat
3sirgendaja – masin, millega saab juuksed sirgeks
4nägu pähe tegema – oma välimust ühiskonna üldtunnustatud normidega vastavusse viima
5ma ei viitsi – väljend, millega märgitakse tahtmatust midagi teha
6töö – teadmistekontroll
7konta – vt töö
8bingot panema – õnne peale konta vastuseid ära arvama
9õhtul välja minema – ükskõik mida tegema, peaasi et mitte kodus
10raesse – Rae keskus, sest seal on rukkiburkse, see peaks kõik ütlema
11rukkiburks – burger, mis on saia asemel leivast, seda saab Selverist ka, on täiega mõnus.
Tal on sama kaste vahel, mis ürituste burksidel – need on need hästi suured, millel on salat ja hästi lahe kaste vahel.
12karvased – noored inimesed, kellel on juuksed pikemad kui kiilakatel.
13joogid – siin on mõeldud alkoholi
14kus istuda saab – igal pool, kus on pingid
15Liigume oma pundiga tänavatel ringi, teeme nalja ja naerame. … Õhtu jooksul tippnaljadeks kujunenud hetki ja lauseid naerame koduteel. – See ongi hängimine.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 53 korda, sh täna 1)