Turismitalu kaevu-vesi osutus puhtaks (3)

Muhumaal Mõega külas asuva Tammisaare turismitalu ja kahe naabertalu kaevust võetud veeproovid ei näidanud mingit reostust.

Oma Saar kirjutas detsembri algul, et maakonna tuntumate turismitalude hulka kuuluv Tammisaare vabaõhumuuseum on tõsise probleemi ees, kuna naabruses asuvatest OÜ Muhu Farmid lautadest leviv sõnnikuhais ja veereostus seab turismitalu edasise tegevuse küsimärgi alla.

Vallavalitsuse tellimusel kontrollis Mõega küla kaevudest võetud vett Saaremaa veterinaar- ja toidulaboratoorium. Selgus, et vesi vastab mikrobioloogiliste näitajate osas joogiveele esitatavatele nõuetele.

Leida Tammisaar ütles, et tulemus on tegelikult ootuspärane, sest praegu ei toimu naabruses sõnnikulaotamist ja maapind on külmunud. “Kokkulepe vallavalitsusega oli, et proove võetakse korduvalt, järgmine kord oleks mõtet ehk kevadel, kui jälle läga vedama hakatakse,” sõnas ta.

Turismitalu perenaine on varem rääkinud, et haisuprobleemid tekkisid pärast seda, kui umbes 600 meetri kaugusel tegutsev piimatootja võttis kasutusele vedelsõnnikuhoidla.

OÜ Muhu Farmid tegevjuht Kristjan Aaso on öelnud, et nende tahkesõnnikuhoidla ei vasta veekaitse nõuetele, kuid probleem lahendatakse 1. maiks.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 30 korda, sh täna 1)