Palk või arvutid – see on küsimus (1)

Palk või arvutid – see on küsimus

 

Valitsuskoalitsioon maadleb eelarvekärbetega. Kõigile on pärale jõudnud teadmine, et kärpida tuleb kindlasti. Millise koha pealt täpsemalt, selle üle võib vaielda lõpmatuseni. Eriti kui on võimalus, et äkki saab oma kärpe sokutada kellegi teise kaela.

Korraldagu ilma rahata

Omavalitsustele laekuva tulumaksuosa vähendamine valitsuse poolt on kui mitte just omavalitsuste mõrv, siis vähemalt piinarikkale surmale määratud süsteemi Kolgata tee. Selle tee valis tänane valitsuskoalitsioon selleks, et varjata oma võimetust läbi viia haldusreform.

Kuigi vahepeal tehti “Krõlovi” ja asendati regionaalminister ansamblis teisega, jäi tulemus ikkagi saamata, sest ka uus mees ei osanud pilli puhuda. Või tal ei lubatud tuututada. Ka eelmised koalitsioonid ei võtnud asja ette soovist maarahvale meeldida ja paremaid valimistulemusi saada.

Aga nüüd on see “meie oma” vald, mida külainimene nii kangesti säilitada ihkab, püsti hädas. Alalaekumised on niigi, nüüd võetakse ka laekuva tulumaksu määra väiksemaks.

Mis siis alles jääb? Törts riiklikku toimetulekutoetust, mis ilmselt suvega lõpeb ja mille juurdesaamine on kaunis kahtlane. Õpetajate palgaraha, mida tuleb volikogudes nüüd uuesti vähendama hakata, kuigi uued palgamäärad said omavalitsustes volikogu jaanuariistungitel juba kinnitatud.

Teedehooldusraha, mida paljudes kohtades poole peale kärpimise järel ikka veel üle miljoni kätte tuleb. Ja maamaks, millest ei piisa isegi ametnike palkadeks.

Aga nende summadega ei hoia püsti kultuuri, haridust ega hättasattunud peresid. Omavalitsused juba pakuvad veelkordset teederaha kärpimist, et vaid tulumaksu osa alles jääks, mida saab häda korral omatahtsi kasutada seal, kus olukord kõige hullem. Aga ei lasta ise otsustada.

Jäägu või lasteasutused kütmata, vald peab teid remontima. Nuta, aga asfalteeri! Lollakamat olukorda pole taasiseseisvunud Eesti omavalitsustes veel olnud.

Oleme ise liiga targad

Samasuguses seisus on haridustegelased, kes pakuvad, et saame hakkama sülearvutiteta, jätke meile töötasu alles. Hea õpetaja tuleb toime, pealegi on omavalitsused koolide arvutisüsteeme iseseisvalt arendanud juba eelnenud aastatel.

On avaldatud arvamust, et võib-olla tuleks maksusüsteemi muuta. Inimesed on valmis võtma oma kanda suurema tulumaksuprotsendi, et päästjaid ja politseinikke ei koondataks. Aga valitsus on kurttummade teatritrupp, kes mängib etendust pimedatele.

Pole neil vaja ettevõtjate, teadlaste, rahandusgurude ega omavalitsusjuhtide arvamusi. Liiati siis veel koolijuhtide või õpetajate oma. Tavainimest polegi mõtet kuulata, sest nemad on ainult kõrgema võimu kandja ehk siis põhiseaduse mõistes rahvas.

Peaks vist uuesti hakkama laulma “Ärgake Baltimaad…”. Siiski pole mõtet mulle täna õhtul kapo mehi koju saata, erinevalt Tiit Madissonist minul oma sõjaväge ega lahinguplaane ei ole.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 22 korda, sh täna 1)