Vallajuhid ametnike palgakärpeid ei poolda (11)

Saare maakonna vallavanemad nendivad, et omavalitsustes on ametnike palgad praegugi suhteliselt väikesed ning kriisiolukorras ei päästaks riigi eelarvet ka avaliku sektori palgakulude kärpimine.

Samuti pole võimalik ametikohti vähendada, sest kõikidel ametnikel on tööülesanded olemas, nentisid vallavanemad üksmeelselt.

“Kindlasti ei saa ühe puuga võtta ja võrrelda Tallinna palkasid Saare-, Lääne- ja Hiiumaa ametnike sissetulekutega,” ütles Muhu vallavanem Tiit Peedu, kelle sõnul peavad ka ametnikud endal ja oma perel hinge sees hoidma ning pealegi teevad nad tööd, mis on nende palka väärt.

“Oleme vallavalitsuses seda küsimust arutanud ning võib öelda, et ega me enda pärast vallavalitsuses tööl ole, ikka inimeste pärast,” lisas Muhu vallavanem, lisades, et ametnike palka tõsta neil tänavu igal juhul plaanis polnud.

Lümanda vallavanem Tarmo Pikner lisas, et paarisajast kroonist, millest ametnikel tuleks palgakärpe puhul loobuda, ei saaks riik sugugi rikkamaks.
Pikner tõi näite Ameerika mudelist, kus riigi- ja omavalitsussektorit rasketel aegadel hoopis tugevdatakse, et see suudaks upakil oleva erasektori püsti aidata.

Lümanda vallajuhi sõnul ei oleks lahendus ka töökohtade kaotamine-koondamine, sest kvalifitseeritud ametnikud satuksid siis lihtsalt tööturule.
Torgu vallavanema Maile Aale sõnul on ka Torgu vallas ametnike palgad väikesed ning kärpimise võimalus peaaegu olematu.

“Mingeid lisatasusid ega soodustusi meil samuti ei ole,” nentis Saaremaa väikseima valla juht, kelle arvates tuleks kärpimisest rääkides minna ehk eelnevalt olemas olevate soodustuste kallale, milleta on võimalik läbi ajada. 

Kihelkonna vallavanem Jüri Saar oli kolleegide öelduga nõus. Tema sõnul on ametnike palgakulude kärpimine väga keeruline teema ja päris üheselt neid küsimusi siiski vaadata ei saa. “Päris õige poleks see mingil juhul,” arvas ta.

Ka Kihelkonna ei hiilga ametnike kõrgete palkadega ning keegi peab ju vallavalitsuse pooleliolevad tööd ikkagi ära tegema – olgu tegu siis rahvamaja ehitamise või kanalisatsioonitrasside rajamisega. “Eks vald peab ikka oma eelarvet vaatama, et seal probleeme ei tekiks,” oli Saar veendunud.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 31 korda, sh täna 1)