Karala rahvas õpib prantsuse keelt rääkima

Karala rahvas õpib prantsuse keelt rääkima

 

Lümanda vallas Karala külaseltsis hakati jaanuari lõpus huvilistele prantsuse keelt õpetama, et inimesed saaksid edaspidi edukamalt suhelda Prantsusmaal asuva sõprusküla Tremont-sur-Saulx’ rahvaga, kui need tänavu taas Karalat külastavad.

Külaseltsi vedaja Kaja Juuliku andmeil õpivad prantsuse keelt tosin inimest, kellest kõige noorem on 11-aastane ja vanim 64-aastane. “Huvi oli veelgi suurem, aga mõnele oli koht kauge ja kellaajad ei sobinud,” teatas Juulik. Keeleõppijate seas on põhiliselt inimesed, kes käisid eelmisel suvel Prantsusmaal, on kooliõpilasi ja ka turismiettevõtjaid. Lisaks kaks õppijat naabervallast Kihelkonnalt.

Tänavu peaksid prantslased tulema Karalasse muinsuskaitselaagrisse, kus hakatakse kiviaedu taastama. Karala küla sõprussuhted Prantsusmaal Lorraine’i regioonis Meuse’i departemangu külaga Trémont-sur-Saulx said ametliku koostöölepingu näol alguse eelmise aasta veebruaris.

Prantsuse keelt õpetab Karalas õpetaja Philippe Hâche (fotol), kes ütles õpilaste edasijõudmise kohta, et sellega on nagu iga uue keelega, alguses on raske ja on vaja harjuda. “Aga tundub, et nad saavad hakkama, neil on eriline motivatsioon ning see on hea,” ütles õpetaja. “Neil läheb hästi ja nad on asjast väga huvitatud.”

Kursustega alustati 17. jaanuaril ja need kestavad märtsi lõpuni. Õpilased käivad koos kord nädalas nädalavahetuseti. Philippe Hâche’i sõnul omandatakse selle ajaga nii palju prantsuse keelt, et õppurid oskavad end selles keeles tutvustada, endast rääkida ja põgusalt suhelda. “See on hea algus, kust edasi nad suudavad omal käel jätkata,” rääkis Hâche.

Prantslasest õpetaja elab praegu Saaremaal. Varem on ta prantsuse keelt õpetanud näiteks Tallinnas Prantsuse kultuurikeskuses, Inglise kolledžis, Tartu ülikoolis ja Saaremaa ühisgümnaasiumis.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 45 korda, sh täna 1)