Ülo Luht: Tuleb Euroopa parim pidu

Ülo Luht: Tuleb Euroopa parim pidu

TASE TÕUSEB: Tantsupeo kunstiline juht Ülo Luht teab, et iga peoga tõuseb kollektiivide kunstiline tase. Kes tantsijatest aga juulikuus pealinna saab, selgub mai lõpus.

Reedel ja laupäeval toimusid Kuressaares tänavuse laulu- ja tantsupeo ÜhesHingamine eelproovid Saare maakonna tantsurühmadele Kuressaare gümnaasiumis ja Kuressaare kultuurikeskuses.

Laulu- ja tantsupeo Saaremaa kuraator Valve Heiberg ütles, et kokku on peole tahtvaid kollektiive meie maakonnas 67 – neist koore 37, kaks orkestrit, viis rahvamuusika- ja 25 tantsukollektiivi.

Eelnevad aastad on aga näidanud, et tavaliselt saab Saare maakonnast suurele peole ligi 1000 inimest. Et aga n-ö maakonna kvoote ei ole ning pealinna pääsevad laulma-tantsima vaid parimad kollektiivid, saabub selgus alles pärast 25. maid – kui kõik kaks eelproovi on kõigis maakondades toimunud.

Heiberg arvas, et kollektiivide arvukus on auväärne. “Vaid paar valda on siin esindamata,” tõdes ta. “Laulupidu puudutab kaudselt iga Saare- ja Muhumaa peret, kes ise ei laula-tantsi, see saadab peole lapse, vanemad, vennad, õed või vanavanemad,” nentis ta.

18. tantsupeo kunstiline juht Ülo Luht, kes Saaremaa tantsukollektiive reedel kaemas käis, lubas, et tantsupeost tuleb kindlasti Euroopa parim pidu, kus esimest korda joonistatakse staadionile temaatilisi etnograafilisi märke. “Iga peoga tõuseb kollektiivide tase,” oli ta veendunud.

“Tantsupeo nimetus Meri ei räägi aga ainult merest, vaid inimestevahelistest suhetest. Keset väljakut tuleb 13 meetri kõrgune puri, mille ümber kogu tegevus käib,” avaldas Luht.

Tema sõnul algab tantsupidu laeva ehitamisega, stsenaarium räägib aga sellest, kuidas mehed lähevad õnne otsima kaugetele maadele, kuid lõpuks selgub ikka, et õnn on kodurannal – oma Liisi kaisus. Kodus ei tea aga naised, kui kauaks mehed merele läksid, kus nad on ja kui mehed lõpuks tülgastununa maailma kultuuride virr-varrist koju jõuavad, ootavad neid kodus naised-lapsed ja pidu lõpeb “Tuljaku” ning pulmapeoga.

Luht kiitis nii Kaire Vilgatsit, Nukuteatri koori kui ka Liisi Koiksonit, kes on väga hästi sisse laulnud tantsude laulud. “Kindlasti näeb staadionil mere tujukust, sest ikka peab meeles pidama, et merel ei ole meid vaja, vaid meil on merd vaja,” rääkis Luht.

Tantsupeo kunstiline juht nentis, et tantsupeoks tehtava töö mahtu on väga raske hinnata, sest tantsijad õpivad tantse kaks aastat. “Lisaks sammude õppimisele on oluline meeleolu ja vaimsuse süstimine, nad kõik tahavad ju meeletult minna sinna merereisile.”

Seda, et majandussurutis võiks kuidagi suure peo toimumist mõjutada, ei uskunud Heiberg ega Luht. “Kõik on siin särasilmselt kohal ja tahavad seda asja teha,” märkis Luht.

25. laulu- ja 18. tantsupidu ÜhesHingamine peetakse 2.–5. juulini Tallinnas. Peo juhatab 2. juulil sisse pillipidu Tallinnas Raekoja platsil, sellele järgnevad kolm tantsupeoetendust ja kaks päeva kestev laulupidu. Tantsupeo idee autor on Henn Tiivel ja kunstiline juht Ülo Luht, laulupeo kunstiline juht on Ants Soots.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 66 korda, sh täna 1)