Helsingi turismimessil tunti huvi Saaremaa ooperipäevade vastu

Eile Helsingis lõppenud rahvusvahelisel turismimessil MATKA 2009 eraldi väljapanekuga osalenud saarlased-hiidlased jäid messi tulemusega rahule.

“Huvi Saaremaa vastu oli hästi suur,” ütles Oma Saarele Kuressaare turismiinfokeskuse spetsialist Kati Aus. “Kui me tavaliselt oleme olnud Eesti ühisel pinnal, siis võib-olla meid nii palju märgatud ei ole,” lisas ta.

Aus rääkis, et paljud messi külalised tundsid huvi 2009. aasta ooperipäevade vastu, samuti leidis vastukaja Arensburgi Reiside pakutud suvekursuste läbiviimise võimalus Saaremaal, kus muuhulgas saab õppida eesti keelt. Messi lõppedes olid välja jagatud ka peaaegu kõik kaasas olnud turismikataloogid.

Turismiinfokeskuse juhtaja Karmen Paju sõnul otsustas Saaremaa eraldi väljapaneku kasuks, kuna Saaremaa on Soomes nii tuntud ja populaarne, et siinseid ettevõtjaid ei rahulda enam väike pind Eesti boksis. Seetõttu tulid saarlased-hiidlased välja eraldi 15 m² suuruse boksiga Eesti väljapaneku lähedal. Kati Ausi sõnul on eraldumine tark tegu, vaatamata sellele, et turismimessi korraldajate žürii hindas Eesti väljapanekut parima messistendi tiitliga.

Aus ütles, et ka järgmisel aastal minnakse Helsingisse eraldi boksina.
Eesti väljapaneku korraldaja EASi turismiarenduskeskus direktor Tarmo Mutso ei olnud saarlaste-hiidlaste eraldumisest siiski vaimustuses. Tema hinnangul peaks Eesti välja minema ühe boksiga, sest turistide jaoks ei ole administratiivsed piirid mingiks näitajaks.

Mutso sõnul piisab, kui jaotada Eesti ühe väljapaneku siseselt kolmeks piirkonnaks – Lõuna-, Põhja- ja Lääne-Eestiks ning nendes raamides piirkonna eripära välja tuua.

Samas võib Saaremaa ja Hiiumaa ühisboksi mõista Mutso sõnul seetõttu, et erinevalt näiteks Tartu- või Järvamaast on saared geograafiliselt kergesti eristatavad.

“Saaremaa puhul on argumentatsioon olnud hästi tugevalt selles, et saared on Soomes eraldi kaubamärk ja seda tahetakse eraldi hoida. Kui see töötab ja niimoodi ollakse valmis investeerima, siis loomulikult ei saa keegi seda keelata,” märkis Mutso, kelle sõnul on sarnaseid eraldi ülesastumise plaane ja vaidlusi peetud ka Lõuna-Eesti maakondades.

“Loomulikult on kohapealne otsus oluline, aga meie tahaksime hakata asja suruma selgemaks ja hoopis vähemate piiride peale,” lisas ta.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 13 korda, sh täna 1)