Katkine toru jättis Smuuli veeta (1)

Katkine toru jättis Smuuli veeta

TORU PURU: Smuuli tänava all puruks läinud magistraaltoru väljakaevamine võttis Kuressaare Veevärgi meestel eile aega paar tundi.

Umbkaudu tuhatkond inimest ehk kuus Smuuli elamurajooni viiekorruselist maja olid eile keskpäevast kuni õhtuni veeta, sest tänava all maa sees purunes magistraaltoru. Väga suurt kahju toru purunemine praegu teadaolevalt ei tekitanud, kuid põhjustas ebamugavusi inimestele, kes soovisid päevasel ajal vett kasutada.

Kuressaare Veevärgi võrguosakonna juhataja Arthur Pärn ütles, et normist suuremat vee kadumist oli märgata juba mõned päevad tagasi, mistõttu võib arvata, et toru oli puruks juba varem.

Pärn selgitas, et toru ise puruks ei külmunud, vaid tõenäoliselt põhjustas purunemise maapinna külmumine, millest tuleneva maa liikumise tagajärjel paindumatu malmtoru murdus. Voolava veega torud nii kergelt ei külmu ning seisva veega kohad on veevärgi torustikes juba varem likvideeritud.

“Seoses temperatuuride muutusega on see igasügisene ja -kevadine probleem,” tõdes Pärn ja pakkus, et keskeltläbi tuleb selliseid trasside purunemisi ette kord kuus. Viimane sarnane magistraaltrassi leke juhtus novembris uue Säästumarketi juures.

Eile Smuulis paigatud toru pärineb samast ajast, kui elamurajoon ehitati, vahepeal torustikku renoveeritud ei ole ning Pärna sõnul on see iseenesest nii hea küll, et vajadust selleks pole siiani olnud.
Veevärgi töötajad tuvastasid lekke asukoha kiiresti, sest lõik, kus leke toimus, oli teada.

Selleks kasutatakse spetsiaalset kompuutrit, mis mõõdab ja arvutab vastavalt sisestatud andmetele (toru materjal, läbimõõt, lõigu pikkus) toru lekkimisest tuleneva hääle järgi lekke asukoha. Kui sisestatud andmed on õiged, siis leitakse leke 20 sentimeetri täpsusega.
“Samas võib alati olla oht, et kaevad vale koha pealt, alati võib midagi segada,” märkis Pärn.

Kui pealmised pinnasekihid saab ekskavaatoriga kiirelt eemaldada, siis torule lähenedes peab tegutsema ettevaatlikult labidatega, et vältida toru lõhkumist töö käigus.
Lisaks sellele oli lekke koht meetrijagu esialgu arvatust kaugemal, nii et tuli juurde lõigata veel tükk asfalti ning rohkem kaevata.

Kui tavaliselt löövad malmtorud lihtsalt pooleks, siis seekord oli torust väljas veel peopesasuurune kild, mistõttu toru lihtsa paikamisega parandada ei saanud, vaid tuli jupp torust ära lõigata ja asendada. Killu võis lahti lüüa ka mõni kaevamise käigus pudenenud kivi.
Kuressaare Veevärk teatas elanikele vee kinnikeeramisest ning tööde kestusest Kadi raadio kaudu.

Vesi keerati kinni kell 12 ning lekkiv toru paigati kella viieks.
Smuuli tänaval ühe sõiduraja ulatuses otse bussipeatuse kohal toimunud tööd häirisid veidi autode ja linnaliinibusside liikumist.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 35 korda, sh täna 1)