4000 seaduserikkumist aastas

Oma Saare reporter vaatas uuesti üle kõik aasta jooksul saadetud politsei pressiteated, luges kokku kõik vargad, roolijoodikud, tapjad ja muud rikkujad ning tulemus tuleb siinkohal ettekandmisele.

Tervisekahjustusi või kehavigastusi on sel aastal tekitatud vähemalt kahekümnele inimesele. Oma Saarele on lisaks kaklustele teada ka kaks pussitamist, mis pandi toime sel aastal. Saaremaal on tänavu tapetud kaks inimest: vana naine Valjalas ja Kuressaares Kihelkonna maanteel tapetud 62-aastane naine.

Kriminaalmenetlust alustati ka varguste puhul, mida sel aastal registreeriti üle saja.

Kõige kummalisem juhtum leidis aset Pöide vallas, kui vargad viisid Ula külast minema kaks palkmaja. Lisaks sellele toimus teatud aja vältel ehitusmaterjalide ja tööriistade vargusi. Hiljem on välja tulnud, et mõned inimesed varastasid materjale, et oma elumaja uuendada.

Teateid valeraha kasutamisest tuli aasta jooksul politseisse kuus. Käibesse sattus neli viiesajakroonist, mille valmistajad kohtus ka süüdi mõisteti. Lisaks sellele avastati üks kümnekroonine valeraha ja teatati ka valedollarist, kuid ekspertiis tuvastas, et dollari puhul oli tegemist siiski õige rahatähega.

Valedokumenti on ööklubisse sissesaamise eesmärgil kasutanud vähemalt kaks alaealist ning mõlema puhul alustas politsei ka kriminaalmenetlust.

Rasketest liiklusõnnetustest, milles sai kannatada vähemalt üks inimene, andis politsei meile teada 41 korral.
Aasta lõpp oli Saaremaal avariide poolest tihe. Vahetult enne pühi toimus Kuressaares ahelavarii ning jõululaupäeval sattus Kuressaare–Kuivastu maanteel juhtunud avarii tagajärjel haiglasse neli inimest.

Üks raskemaid liiklusõnnetusi juhtus tänavu suvel Kaarma vallas, kui sõiduauto, mille roolis oli 30-aastane Kirill, sõitis külje pealt sisse peateel liikunud madelautole. Sündmuskohal hukkus 8-aastane poiss. Kohus karistas Kirilli tingimisi vangistusega.

Roolijoodikuid jäi politseile vahele 317

“Politseile jääb vahele umbes iga kümnes alkoholi tarvitanud roolikeeraja,” arvasid ühel õppepäeval saalis olnud noored. Selle teooria järgi tuleks see number siis kümnega korrutada.

Juhtimisõiguseta roolikeerajaid tabati autoroolist vähemalt 190, nendest mõnel oli juhtimisõigus kohtu poolt peatatud. Lubatud kiiruse ületamise eest koostas politsei väärteoprotokolli vähemalt 348 korral.

Selle aasta 11 kuuga on politsei tabanud 299 joobnud alaealist. Arestimajja kainenema on nendest toimetatud 24, kellest umbes pooltele ei tahtnud vanemad järele tulla.

“Noored, kes arestimajja satuvad, on pärit täiesti tavalistest perekondadest,” kinnitas Kuressaare politseijaoskonna vanemkomissar Aare Allik, lisades, et pärast kainenemist järgneb noorel vestlus noorsoopolitseinikuga. Süü selles, et noored alkoholi kätte saavad, lasub aga täiskasvanutel, kes noortele alkoholi ostavad.

Oma Saare andmetel on politsei Saaremaal tänavusel aastal registreerinud 3684 väärtegu, üle poolte nendest moodustavad liiklusseaduse rikkumised. Täpsem kokkuvõte politsei aastatööst tuleb uue aasta alguses.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 13 korda, sh täna 1)