Kolme kooli käsitööõpilased tegid Tallinnas ühisnäituse

Kolme kooli käsitööõpilased tegid Tallinnas ühisnäituse

ESINDASID AMETIKOOLI: Kuressaarest olid esimesel päeval kohal rahvusliku käsitöö eriala teise kursuse õpilased Brigita Õun, Maren Suurna ja Merit Aksiim.

Tallinnas Pikal tänaval asub keskaegne hoone, mida reklaamib kuldsete kodaratega ratas. See on Eesti Käsitöö Maja. Avar müügisaal pakub esinduslikku valikut käsitöökaupadest, keskaegses keldris on töötoad ja põhikorrusest paar astet kõrgemal asub väike näitusesaal.

Just selles ruumis oli jõulueelsel nädalal väljas kolme kooli ühisnäitus. Kopli ametikooli, Haapsalu kutsehariduskeskuse ja Kuressaare ametikooli rahvusliku käsitöö eriala õpilased tulid ühiselt oma töödega välja ning sisustasid ka väikese jõulukinkide valmistamise töötoa linnarahvale.

Idee eestvedajaks oli Kopli ametikooli käsitöösuuna õppejuht Mare Värk, kes sai nõusse ka teiste koolide õpetajad. 16. detsembri hommikupoolikul jõudsid Tallinnasse nii läänlased kui saarlased. Iga kool tõi kaasa erinevaid töid. Nii said ühele seinale Kopli kooli uudisloomingulised metallehted, teisele Kuressaares kootud vaibad.

Muhedat meeleolu tõid Haapsalu kutsehariduskeskuse käsitöö juhtõpetaja Marju Heldema ja tema õpilased, kes saabusid hulga lustakate vildiloomadega. Väljas olid ka keraamika ning nahkesemed.

“Oleme teinud head koostööd riikliku õppekava koostamisel, nii tekkis mõte seda edasi arendada,” rääkis Mare Värk. “Võimalusi oleks veelgi – miks mitte korraldada ühiseid käsitöölaagreid või lausa käsitöö valdkonna kutsevõistlused.”

Kuressaare ametikoolist olid esimesel päeval kohal rahvusliku käsitöö eriala teise kursuse õpilased Merit Aksiim, Brigita Õun ja Maren Suurna. Järgnevatel päevadel esindasid ametikooli Enelin Pedak ja Maria Helenurm.
Näitus oli vaid pool asja – töölaua taga said soovijad jõulukinke meisterdada ja tänu eelregistreerimisele huvilistest puudust polnud.
Esimesel päeval külastasid töötuba õpilased Õismäelt ja Astangu toimetulekukeskusest.

Meie tüdrukud juhendasid vildist ehete, pajuvitstest jõulusüdamete ja pilliroost jõulukroonide valmistamisel. Peale selle said külalised jõuluehteid värvida, kaarte, pakendeid ja lihtsaid mänguasju teha. Elevust tekitas sokiloomade meisterdamine – selleks oli taaskasutuses 47 erinevat sokki.

Õpilased pidasid saadud kogemust huvitavaks. “Saime uusi oskusi, sest pidime õppima juhendama ka neid töid, mida teised koolid olid välja mõelnud,” kinnitas Merit.

Brigita leidis, et seltskond oli tore ja esialgne omaette hoidmine kadus kiiresti. Kohanemine ja koostöövõime on vajalikud isikuomadused kõigi elualade esindajaile. Nii näiteks tuli järgnevatel päevadel Enelinil ja Marial kokku puutuda probleemiga – mitmed lasteaia- ja algklassirühmad olid venekeelsed. “Meid aitasid Kopli kooli noormehed,” ütles Maria. “Mõne tegevuse näitasime lihtsalt ette.”

Tegutsemine töötubades on paljudel juhtudel üks osa käsitöölise tegevusest messidel ja laatadel. Samas on töötoad ka väga populaarsed. Kolme kooli näitusenädalal said enda meisterdatud asjadest jõulurõõmu paljud suured ja väikesed tallinlased.

Kaie Kesküla
ametikooli kutseõpetaja

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 70 korda, sh täna 1)