Kavandamisel on Kuressaare ajalooraamatu koostamine

Kavandamisel on Kuressaare ajalooraamatu koostamine

1704: Selline oli Kuressaare 300 aastat vanal kaardil.

Eesti genealoogiseltsi Saaremaa osakonna juhatuse liige Kalle Kesküla tuli välja ideega koostada Saaremaa pealinna 450. sünnipäevaks Kuressaare ajaloole pühendatud raamat.

Kalle Kesküla ütles Oma Saarele, et mõttega kokku panna Kuressaare ajaloole pühendatud raamat tuli ta esimest korda välja kaks aastat tagasi.
“See oli genealoogiaseltsi ühel koosolekul, kus viibis ka linnapea Urve Tiidus,” rääkis Kesküla.

“Tookord ma ütlesin, et peagi on koguteos “Saaremaa” valmis ja seepärast oleks nüüd õige aeg hakata koostama Kuressaare ajaloole pühendatud raamatut. Kaks aastat tagasi jäi minule mulje, et linnapea suhtus minu mõttesse positiivselt.”

Uuesti tõstis Kalle Kesküla selle teema üles detsembri alguses toimunud genealoogiaseltsi töökoosolekul. Koosolekul viibinud seltsi liikmed toetasid tema algatust.

Kuressaare linnapea Urve Tiidus ütles Oma Saarele kommentaariks, et kuigi linnavalitsus pole ideed koostada linna 450. sünnipäevaks ajalooraamat veel arutanud, on tema isiklik suhtumine sellesse positiivne.
“Isiklikult suhtun mõttesse suure huviga, sest Kuressaare linnal on parajalt pikk ja põnev ajalugu,” lausus Tiidus. Tema sõnul tuleks aga kõigepealt täpsemalt defineerida, mida konkreetselt mõeldakse sõna “ajalooraamat” all.

“Peame ikkagi määratlema, kas on tegemist populaar-se pildiraamatuga koos valitud faktidega, kus ajaloosündmused on vaid ülevaatlikult kajastatud,” selgitas Tiidus oma mõtet. “Või võtame endale eesmärgiks mahuka teadustöö koostamise.”

Kuressaare linnapea sõnul on võimalusi palju ja linnavalitsus saab kogu ettevõtmise juures olla pigem kaasfinantseerija ning teatud määral ka koordineerija rollis. “Ajalugu jäägu ikkagi professionaalide pärusmaaks,” lisas ta.

Samas oli Urve Tiidus seisukohal, et kohaliku genealoogiaseltsi mõte tuli päris õigel ajal, sest kui säärast tõsist projekti soovitakse tõepoolest ellu viia, on see mitme aasta töö. “Näen Kuressaare ajalooraamatus ühte arvestatavat ideed, kuidas linna juubelit väärikalt tähistada,” tõdes ta. “Kuid kindlasti tuleks neid ideid juurde hankida ja miks mitte teha seda temaatilise konkursiga.”

Taani kuninga vend hertsog Magnus andis Kuressaarele linnaõiguse Liivi sõja ajal 1563. aasta mais. 2013. aastal möödub sellest sündmusest 450 aastat.


Urve Tiidus: “Rootsi sõjamuuseumis on Eesti linnade kohta umbes 285 ajaloolist kaarti, mis pärit 18. ja 19. sajandist. Nende seas on ka 46 Kuressaare linna kaarti. Meie andmetel on Rootsi sõjamuuseum valmis neid kaarte ka Eestile müüma. Vähemalt jõudis selline info Eesti linnade liitu tänavu kevadel. Seoses Kuressaare juubelisünnipäevaga võiks tõsiselt kaaluda nende kaartide digikoopiate ostmist.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 38 korda, sh täna 1)